Marhuľové koláče

Marhuľové štvorčeky bez lepku z domáceho lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: novalim

Lístkové cesto je jedno z najchutnejších a najkrehkejších vôbec. Má všestranné využitie pri sladkom aj slanom pečení. Verili by ste, že si ho môžete pripraviť jednoducho aj doma a bez lepku?* Z našej zmesi Promix UNI to ide ako po masle. Poďte sa presvedčiť a upečte si tieto chrumkavé, voňavé koláčiky s marhuľami a tvarohovou plnkou. Naše nestihli ani vychladnúť a už boli z plechu preč.

9 ks
porcií
45 (+ chladenie) minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať.
  2. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
  3. Na plnku si v mise zmiešame všetky suroviny tesne pred nanášaním na cesto, aby sa tvaroh neroztekal.
  4. Odpočinuté cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca s rozmermi približne 27x27 cm a na hrúbku asi 1 cm. Radielkom ho potom rozdelíme na 9 štvorcov s rozmermi asi 9x9 cm a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Každý štvorček cesta potrieme bielkom a posypeme trstinovým cukrom. Do stredu štvorčekov nanesieme tvarohovú plnku, na ňu poukladáme umyté a osušené polovice marhúľ dužinou smerom dolu a jemne pritlačíme.
  6. Cesto okolo marhúľ posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 200 °C ideálne v teplovzdušnom režime do zlatohneda 15-18 minút.
  7. Po upečení ešte za tepla potrieme marhule mierne zohriatym marhuľovým lekvárom, aby sa pekne leskli. Necháme vychladnúť a podávame jemne posypané práškovým cukrom.