Panna cotta

Marhuľová panna cotta s limetovým crème fraîche

Autor receptu: redakcia

3
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Polovicu marhúľ odoberieme do malého hrnca, pridáme 100 g kryštálového cukru a rozvaríme na kašu. Keď sú marhule rozvarené, prilejeme smotanu a zmes zohrejeme na 80 stupňov. Pridáme vyškrabané zrniečka z vanilkového struku a želatínu, ktorú sme chvíľku nechali napučať v studenej vode. Zmes dôkladne rozmixujeme, prepasírujeme a nalejeme do foriem či pohárov. Necháme vychladnúť do druhého dňa.
  2. Nastrúhanú limetkovú kôru a šťavu vymiešame s vanilkovým cukrom a primiešame crème fraîche. Keďže je to vlastne kyslá smotana s vysokým obsahom tuku (30 %), alternatívou môže byť klasická kyslá smotana.
  3. Druhú polovicu marhúľ rozvaríme so zvyšným cukrom. Pridáme vetvičku rozmarínu a podlejeme vodou, aby sa cukor nepripaľoval. Uvaríme domäkka. Keď zmes trochu vychladne, rozmarín vyberieme a začneme mixovať. Postupne pridávame zmäknuté maslo a hotové pyré prepasírujeme.
  4. Panna cottu podávame s marhuľovým pyré a môžeme ozdobiť ovocím a grilovanými marhuľami.