Jahodový koláč

Marcipánový koláč s jahodami a so snehovou čiapočkou

Autor receptu: redakcia

Fantastický jahodový koláč s kôpkami zapečeného snehu.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180/150 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy nakrájame zmäknuté maslo a nastrúhame marcipán. Pridáme 50 g cukru a vyšľaháme do peny.
  2. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky postupne zapracujeme do maslovej peny. Potom vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva.
  3. Polovicu bielkov vyšľaháme so štipkou soli na sneh a opatrne stierkou zapracujeme do cesta. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Umyté, na plátky nakrájané jahody rozložíme v jednej vrstve na cesto, môžeme ich jemne poprášiť škrobom. Zabránime tým, aby bol koláč priveľmi vlhký. Plech vložíme do rúry a pečieme pri 180 °C asi 25 minút.
  4. Zvyšné bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na tuhý bielkový sneh. Vmiešame doň mleté mandle. Po 25 minútach pečenia vyberieme koláč z rúry a lyžicou naň nanesieme kôpky vyšľahaného snehu. Teplotu v rúre znížime na 150 °C a koláč so snehovou čiapočkou pečieme ešte 15 minút.