Mandľový koláč

Mandľový koláč s jablkovou vrstvou a delikátnou posýpkou

Autor receptu: tinuviel

Tento sýty mandľovo-jablkový koláč je jednoducho božský!* Šťavnatá kombinácia jablkovej vrstvičky s maslovo-mandľovým základom chutí, vskutku, neuveriteľne dobre. Hodí sa na každú príležitosť a je plný živín. Odporúčam ho však, konzumovať na raňajky - budete sa oblizovať!

16
porcií
40 minút
príprava
20 - 30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cesto: Vo veľkej mise zmiešame obe múky spolu s práškom do pečiva, škoricou a škoricovým cukrom.
  2. Roztopíme si spolu maslo, mandľové maslo a trstinový cukor. Dobre premiešame, aby sa všetko spojilo do jednoliatej hladkej hmoty.
  3. Následne maslovú hmotu primiešame do múkovej zmesi spolu s vajíčkami. Dôsledne zamiešame a vymiesime rukami.
  4. Cesto vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie (cca 18×18 cm) a poroztláčame tak, aby sme vytvorili rovnomernú vrstvu.
  5. Na panvici si na miernom ohni zohrejeme na malé kúsky nakrájané jablko zmiešané spolu s jablkovým pyré, škoricovým cukrom a škoricou.
  6. Hotovú jablkovú zmes nalejeme a poroztierame na korpus vo forme.
  7. Z uvedených prísad si zmiešame posýpku (mala by byť hustá, aby ste ju mohli rozdrobiť). Hotovú posýpku namrvíme na jablkovú vrstvu.
  8. Pripravený koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C cca 20 - 30 minút.