Bezlepkový ríbezľový koláč

Mandľovo-ríbezľová bublanina bez lepku

Autor receptu: novalim

To by ani nebolo leto, keby sme si neupiekli bublaninu. Stará dobrá osvedčená klasika, ktorá poteší každého milovníka koláčikov.* Receptov na ňu je neúrekom, my vám dnes prinášame ten na voňavú a šťavnatú ríbezľovú bublaninu - samozrejme bez lepku. S použitím našej bezlepkovej múky Promix PK a mletých mandlí sa vám isto podarí. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia.

20
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv oddelíme žĺtky od bielkov. Vo väčšej mise mixérom vyšľaháme žĺtky s preosiatym práškovým a vanilínovým cukrom do hustejšej peny. Potom postupne prilievame olej a mlieko a opäť prešľaháme.
  2. V druhej mise vyšľaháme z bielkov sneh a jemne ho zapracujeme gumenou varechou do cesta. Nakoniec postupne pridávame preosiatu múku, mleté mandle s kypriacim práškom a znovu všetko spolu premiešame gumenou varechou.
  3. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi približne 25x30 cm. Ríbezle, ktoré sme si jemne obalili v troche kukuričného škrobu poukladáme na vrch cesta. Posypeme mrveničkou, ktorú sme pripravili zmiešaním surovín medzi prstami na trúsivú hmotu.
  4. Pečieme na 170 °C približne 40 minút. Pomocou špajle, ktorú zapichneme do koláča, zistíme, či je už dobre upečený. Bublaninu necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.