Mandľovo-mrkvový sladký chlebík taliansky
Autor receptu: gloria
Tento recept som našla keď som dostala chuť upiecť Carrot cake ale tradičné recepty s
veľkými dávkami oleja sa mi nezdali lákavé. Je jednoduchý na prípravu, chutný a bez
laktózy, a som si istá že sa dá pripraviť aj ako bez-gluténový, stačí len dať viac mandlí a
nepridávať múku.
Postup
- Pekáč vymastíme rozpusteným maslom. Následne ho vyložíme papierom na pečenie a znovu vymastíme maslom. Alebo použijeme pekáč ktorý nepripeká a nelepí... :D
- Mrkvu ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k nej mleté mandle, múku a prášok do pečiva. Včetko rukami poriadne zmiešame, aby mrkva neostala v hrčiach.
- Vajíčka oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do tuha a bleda (tak písali v originálnom recepte. Taktiež cukor bol napísaný ako Castor sugar. Tak som si povedala že to je určite práškový (nie je) a dala som ten. Našťastie to koláču nevadilo). Vmiešame do cesta. Bielka so šťipkou soli vyšľaháme do tuha. Jemne vmiešame- vkladáme- do cesta.
- Cesto vylejeme do formy a urovnáme. Vrch posypeme orieškami (ja som nemala péniové tak som trochu posekala vlašské a dala tie).
Pečieme na 180°C asi 40 minút potom skúšame špáratkom. Koláč ostane trochu vlhký!
Enjoy!