Jablkový koláč

Mandľovo-jablkový koláč (Coca de poma amb panses) (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Jednoduchý koláč katalánskych babičiek.

15 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka namočíme do vlažnej vody na 30 minút. V mixéri zmiešame mleté mandle s cukrom (ak chceme, môžeme dať aj lyžicu jablkovice alebo hruškovice). Pridáme 30 g masla, múku, 1 vajce a žĺtok z druhého vajíčka. Poriadne zmiešame. Opatrne lyžicou (lepšie mokrou, aby sa cesto nelepilo) natrieme cesto na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a potretý 15 g masla. Dáme zatiaľ do chladu.
  2. Jablká očistíme a nakrájame na plátky.
  3. Jablká poukladáme na cesto, pekne do radu, nie ako ja "pohádzané" :-)) Na vrch poukladáme plátky zvyšku masla.
  4. Vložíme do vopred vyhriatej rúry, na 200 °C. Po 15 minútach vyberieme a posypeme hrozienkami. Pečieme ďalších 10 minút, alebo až kým nebude koláč chrumkavý.
  5. Pozor pri krájaní, koláč je krehký. Na tanierik sa musí nakladať "lopatkou". Ja si dávam k nemu šálku čierneho čaju. Môže sa poliať šľahačkou alebo podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.