Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Ľahkosť a jemnosť kremu s mandlovou prichutou, krehkost cesta, snehova pena a jemne kyselkava chut z čiernych ríbezlí je kombinacia, ktoru jednoducho nemozno ignorovat. Aj ked sa tento zakusok sklada z niekolkych vrstiev, jeho priprava nie je narocna. Zakusok tvori hnietene cesto potrete dzemom z ciernych ribezli s penou na vrchu. Vrch je mozne posypat bud posekanymi orechmi alebo mandlami.

30
porcií
40 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu muku zmiesame s praskovym cukrom, kypriacim praskom, pridame zltka a zmaknute maslo pokrajane na platky. Bielka doporucujem rozdelit do dvoch misiek na 3 a 3. Je to kvoli lepsiemu rozdeleniu snehu z bielkov na dva platy cesta. Spracujeme cesto, ktore rozdelime na dve polovice. Platy rozvalkame na velkost 24x35 cm a hrubku cca 4 mm. Rozvalkane cesto prenesieme na plech. Pecieme na opacnej strane plechu s papierom na pecenie. Lepsie sa potom manipuluje s cestom.
  2. Cesto potrieme polovicou dzemu.
  3. 3 bielka vyslahame so stipkou soli a ked su bielka biele, tak pridame 80 g cukru a dobre slahame, kym su bielka pekne biele, huste a metlicky zanechavaju stopy. Vyslahany husty sneh natrieme na plat potrety dzemom a pecieme vo vyhriatej rure na 17O stupnov C asi 7-10 minut a potom stiahneme ruru na 150 stupnov C a este dopekame dalsich cca 10 minut. Odsledujete si cas pecenia, kazda rura pecie inak.
  4. Druhy plat pecieme rovnako iba sneh posypeme mandlovymi platkami. Platy nechame dobre vychladnut.
  5. Z mlieka, muky, Solamylu, zltkov a vanilkoveho cukru za staleho miesania uvarime hustu kasu. Doporucujem prikryt foliou a tak nechat vychladit. Neutvori sa koza na kasi. Pred pouzitim preslahame mixerom a potom pridavame do vymiesaneho masla.
  6. Maslo vymiesame s cukrom . Po castiach pridavame vychladnutu kasu a zakazdym dobre preslahame. Nakoniec pridame mandlovy extrakt, preslahame.
  7. Krem nanesieme na plat bez mandlovych lupienkov na vrchnu stranu ( na penu) . Potom prikyjeme druhym platom a to tak, ze na krem dame spodnu cast upeceneho platu cesta a na vrchu mame penu s mandlovymi platkami. Trochu tazsie sa prenasa plat s mandlovymi lupienkami na krem, je krehky a hrozi , ze sa prelomi. Ak by ste si nahodou nevedeli s krehkym cestom dat rady, kludne prerezte na dve polovice a tak preneste na platy na krem.
  8. Rozhodne doporucujem zakusok pripravit den vopred, aby krehke cesto sa "napilo kremu". Jednoznacne je lepsi na druhy den. Jedine, co mi na zakusku trochu vadilo je to, ze cesto je dost trusive. Tuto mini nedokonalost jednoznacne vykompenzuje skvely chutovy zazitok. Zakusok uskladnujeme v chladnicke.
  9. jedna skupinova : )