Mandľové keksíky (fotorecept)

Autor receptu: claire3105

Síce som tu na Vareche takýto podobný recept videla, rada by som sa podelila s ostatnými aj s tým mojím. Keď som tieto keksíky prvýkrát piekla, tak sa mi omylom do bielka zamiešalo aj trocha žĺtka. Potom keď som chcela vyšľahať bielka, vznikol mi taký sneh- nesneh. Napriek tomu, že bolo cesta omnoho menej, keksíky chutili lepšie.

Suroviny

Postup

  1. Vyšľaháme bielky (ja pridávam aj štipku soli aby sa sneh krajšie vyšľahal). Pridáme cukor a ešte trocha vyšľaháme. Pridáme mandle a lieskovce. Premiešame, nakoniec pridáme múku. Nemiešame mixérom.
  2. Cesto vylejeme do vymastenej formy, aby boli keksíky menšie, rozdelím si cesto na dve polky a najskôr upečiem jednu a až potom druhú. Pečieme pri teplote 180°C, až kým nezačne cesto zvrchu hnednúť(môžte vyskúšať takou tou dlhou ihlou, či sa cesto nelepí).
  3. Po upečení ich aj s formou zabalíme do alobalu a odložíme do druhého dňa do chladu.
  4. Na druhý deň koláč vyklopíme z formy a rozrežeme na veľmi tenké kúsky (na druhý deň sú už mandle aj lieskovce zmäknuté, čiže to ide pomerne ľahko, len z toho bolí ruka).
  5. Potom ich poukladáme na plytký plech a v rúre ich pri teplote 160°C usušíme. Začnite ich vyberať, keď keksíky vzadu začnú hnednúť. Ak ich hneď nevyberiete, riskujete, že zhoria. Dobrú chuť!!!