Mandarínkový zákusok
Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Typicky „socíkový“ recept z dostupných surovín.
24 porcií |
20 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Toto je jeden z prvých receptov, ktoré som si napísala do zbierky a pripravujem ho dodnes. Je to obľúbený zákusok staršej dcéry, spája sa jej s domovom :-) Upiekla som ho včera k nášmu spoločnému sviatku - Dňu žien.
- Ako prvé scedím mandarínkové kompóty do nádoby s mierkou a šťavu doplním vodou do objemu 4 dl. Múku preosejem spolu s kakaom a premiešam dokopy s práškom do pečiva.
- Maslo pomaly roztopím a kým chladne, vyšľahám do peny celé vajcia s cukrom. Za tie roky si už niektoré kroky zjednodušujem - ako napr. nešľahám zmäknuté maslo a neoddeľujem vajcia. K vaječnej pene prilejem vlažné maslo a ešte premiešam.
- Prisypem múku a hmoty dôkladne spojím už len ručne metličkou.
- Cesto vylejem do papierom na pečenie vyloženého plechu 32x35 cm a pečiem v rúre predhriatej na 180 °C cca 15 minút. Upečené cesto sa oddeľuje od papiera, no nie je vysušené.
- Naukladám mandarínky po celej ploche. Kto chce hustejšie, dá 3 plechovky. Ja robím vždy len z dvoch. Kompótovú šťavu s vodou prelejem do nádoby na varenie, postavím na oheň a hneď v nej rozmiešam škrob. Dá sa ešte prisladiť. Za stáleho miešania privediem k varu, vtedy zhustne a hneď vypnem zdroj tepla. Nalejem rovnomerne na koláč.
- V rajničke v mlieku roztopím maslo a čokoládu. Polejem ňou zákusok. Nedávam viac polevy, lebo potlačí celkový chuťový dojem z ovocia. Cesto je tiež kakaové, tak poleva len na celkové doladenie a možno aj efekt:-)
- Nechám úplne vychladnúť a vtedy je najlepší. Na druhý deň nezvykol ostať.