Mandarínkový zákusok

Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Typicky „socíkový“ recept z dostupných surovín.

24
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Toto je jeden z prvých receptov, ktoré som si napísala do zbierky a pripravujem ho dodnes. Je to obľúbený zákusok staršej dcéry, spája sa jej s domovom :-) Upiekla som ho včera k nášmu spoločnému sviatku - Dňu žien.
  2. Ako prvé scedím mandarínkové kompóty do nádoby s mierkou a šťavu doplním vodou do objemu 4 dl. Múku preosejem spolu s kakaom a premiešam dokopy s práškom do pečiva.
  3. Maslo pomaly roztopím a kým chladne, vyšľahám do peny celé vajcia s cukrom. Za tie roky si už niektoré kroky zjednodušujem - ako napr. nešľahám zmäknuté maslo a neoddeľujem vajcia. K vaječnej pene prilejem vlažné maslo a ešte premiešam.
  4. Prisypem múku a hmoty dôkladne spojím už len ručne metličkou.
  5. Cesto vylejem do papierom na pečenie vyloženého plechu 32x35 cm a pečiem v rúre predhriatej na 180 °C cca 15 minút. Upečené cesto sa oddeľuje od papiera, no nie je vysušené.
  6. Naukladám mandarínky po celej ploche. Kto chce hustejšie, dá 3 plechovky. Ja robím vždy len z dvoch. Kompótovú šťavu s vodou prelejem do nádoby na varenie, postavím na oheň a hneď v nej rozmiešam škrob. Dá sa ešte prisladiť. Za stáleho miešania privediem k varu, vtedy zhustne a hneď vypnem zdroj tepla. Nalejem rovnomerne na koláč.
  7. V rajničke v mlieku roztopím maslo a čokoládu. Polejem ňou zákusok. Nedávam viac polevy, lebo potlačí celkový chuťový dojem z ovocia. Cesto je tiež kakaové, tak poleva len na celkové doladenie a možno aj efekt:-)
  8. Nechám úplne vychladnúť a vtedy je najlepší. Na druhý deň nezvykol ostať.