Mamkina kapustnica

Autor receptu: amka

Toto je vianočná kapustnica, ktorá veľmi chutí nielen celej mojej rodine, ale aj kolegom v práci. Je tradičná a varím ju každý rok, lebo je žiadaná. Recept vznikol podľa vlastnej fantázie.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, opatrne pridáme sladkú papriku, aby sa nespálila. Priložíme kyslú kapustu, podlejeme horúcou vodou a dáme do nej uvariť údenú klobásku. Po niekoľkých minútach ju vyberieme a dáme vychladiť. Ku kapuste pridáme namočené sušené huby, po troške pridáme čierne korenie a vegetu a uvaríme do mäkka.
  2. Medzitým si zvlášť rozbijeme vajíčka, pridáme 1,5 hlávky pretlačeného cesnaku, vegety, za lyžicu oleja a čierne korenie. Vidličkou vymiešame a zahusťujeme strúhankou na nie príliš tuhé, ani príliš riedke cestičko. Môžeme ho vylepšiť pridaním na drobno nakrájaným údeným mäsom alebo klobáskou. Z cestíčka vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanke, aby sa nelepili. Tie pridáme do vriacej kapustnice, môžeme pridať aj sušené slivky.
  3. Postrúhame zemiak a zvyšný cesnak a zahustíme tým kapustnicu. Nakoniec pridáme pokrájanú klobásku a pokrájané údené mäso a podľa potreby dochutíme soľou a pálivou paprikou. Na druhý deň chutí lepšie a vydrží aj niekoľko dní. Táto dávka je pre viacčlennú rodinu a na viacej dní.