Mamkin najlepší jablkový koláč
Autor receptu: zuzik01
Receptov na jablkový koláč je mnoho a sú veľmi podobné. Tento sa mi ale najlepšie osvedčil. Asi to bude tým, že pochádza od mojej mamky ako najlepší zdroj receptov :-)
20 minút príprava |
25 minút na 185 °C |
Postup
- Všetky suroviny z prvej časti (múka, maslo, vajce, pr. do peč., cukor, smotana) zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme do chladničky odležať, zatiaľ čo si pripravíme jablká.
- Jablká očistíme, postrúhame a vytlačíme z nich šťavu. Zmiešame spolu so škoricou, hrozienkami a vanilkovým cukrom. Ja z vlastnej skúsenosti jablká trosku podusím a pridávam cukru podľa kyslosti jabĺk.
- Cesto rozdelíme na 2 polovice. Vyvaľkáme, prvé cesto posypeme orechami (aby nebolo príliš mokré kvôli jablkám, ale nemusí byť). Navrstíme jablká, zakryjeme druhým plátom cesta a popicháme vidličkou.
- Pečieme na 185 stupňov, cca 20 - 25 minút. Ešte je potrebné dodať, že suroviny sú vypočítané na malý plech, ako je možné vidieť z fotky.