Mamkin farebný koláč (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Ak potrebujete rýchlo upiecť niečo dobré a pritom nenáročné na suroviny a čas, tak vám určite príde vhod tento koláčik. Recept mám od maminy.
Postup
- Hneď na úvod chcem povedať, že mamka ho zvyčajne piekla len v základnej verzii. Ja som ho vylepšila pridaním ovocia a tvarohových kôpok.
- Smotanu dôkladne vymiešame
- Pridáme práškový cukor - množstvo som dala podľa pôvodného receptu, ja ho dávam menej a vlastne sa tam môže dať podľa chuti
- V múke rozmiešame sódu bikarbónu, prášok do pečiva - toho tam stačí len štipka
- Pridáme k vy miešanej smotane s cukrom a pridáme olej a vajce
- Dobre vymiešame
- Z hmoty odoberieme cca 1/3 hmoty
- Do väčšej časti hmoty vmiešame Zlatý klas
- Do menšej časti hmoty vmiešame polievkovú lyžicu kakaa
- Plech vystelieme papierom na pečenie (použila som menší plech ako je klasický, je o niečo užší) a vylejeme naň hmotu so Zlatým klasom
- Cik-cak na ňu nalejeme kakaovú hmotu
- Vidličkou prejdeme po povrchu, aby sme vytvorili akési mramorovanie. A moja mamka ho v tejto fáze už dala piecť. I tak je výborný, ale ja som si ho ešte troška vylepšila
- Povrch koláčika som posypala zaváranými malinami
- Do tvarohu som pridala žĺtko, práškový cukor a solamyl a dôkladne vymiešame
- Zoberieme lyžicu a dávame kôpky tvarohu na koláčik
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 C - či je koláč upečený skúšame špajlou
- Po upečení ho môžeme pocukrovať
- Tento koláčik ostáva dlho vláčny.
- A tento som kedysi dávnejšie piekla s rebarborou