Maľovaná roláda (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Zaujimava, efektna rolada. Mucnik vhodny na slavnostne prilezitosti. Istotne to nie je zalezitost, ktoru by som bezne pekavala k nedelnajsej kavicke. Som velmi rada , ze som to vyskusala a mam v hlave uz nejaky dalsi napad na tuto techniku. Ten si vsak necham na neskorsie, ked bude nato prilezitost. To malovanie malo byt pekne cervene, ale pecenim sa akosi ta farba zmenila. Bolo by to este efektnejsie, ak by sa farba "malovnej rolady" zhodovala s farbou cerstvych malin.

8-10
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobime hmotu na malovanie: maslo rozpustime a pridame praskovy cukor. Miesame, kym sa nam hmota nespoji. Potom pridame bielok a opat poriadne vyslahame. Nakoniec pridame preosiatu muku zmiesanu s potravinarskym farbivom ( ak mame praskove). Premiesame a naplnime cukrarensky sacok so spickou s malym hladkym otvorom. Odlozime na chvilu do chladnicky, aby hmota stuhla. Na papier nanesieme mierne stuhnutu hmotu, takze, obkreslujeme predkresleny vzor. Ak mame hotovo, odlozime do mraznicky aspon na 15 minut, kym kresba poriadne zatuhne.
  2. Na cisty papier si nakreslime vzor, aky chceme mat na rolade. Vzor obkreslime na papier na pecenie. Nezabudnite si obratit papier na opacnu stranu, ked ho vlozite do plechu.
  3. Na papier nanesieme mierne stuhnutu hmotu, takze, obkreslujeme predkresleny vzor. Ak mame hotovo, odlozime do mraznicky aspon na 15 minut, kym kresba poriadne zatuhne.
  4. asi tak nejako. Netahala som vzor celkom do okrajov, okraje som po upeceni orezala
  5. Pripravime si cesto na piskotu. Bielka slahame so stipkou soli. Ked su naslahane, pridame cukor a slahame, kym je pena biela, leskla a metlicky zanechavaju stopu. Pridame zltka a zaslahame na najmensich obratkach. Potom pridame preosiatu muku a zlahka uz iba rucne s varechou zamiesamie.
  6. Vyberieme predkresleny stuhnuty vzor mraznicky a nanesieme nanho piskotove cesto. Rovnomerne rozotrieme a pecieme na 190 stupnov C 12-15 minut.
  7. Vyberieme z rury, nechame postat 2-3 minutky a este teple pomocou utierky zlahka zvinieme. Odlozime bokom vychladnut.
  8. Po vychladnuti jemne odstranime papier z rolady, rozvinieme ju a natrieme mascarpone plnkou, koru sme si pripravili rozmiesanim mascarpone s praskovym cukrom. V mlieku vyslahame praskovu slahacku a vmiesame do mascarpone. Tento krem natrieme na roladu, ulozime maliny. Kraje rolady ( na dlhsej strane) orezeme a pomocou papiera na pecenie zvinieme.
  9. ovocie ulozime do prostriedku a zvinieme
  10. Ja som odlozila asi na 20 - 30 minut do mraznicky. Mierne to primrzlo a bolo to uzasne, akoby bola rolada plnena zmrzlinou. Nebolo to velmi tuhe, take akurat:) No a potom uz len krajame a degustujeme:).
  11. dobru chut!