Maľovaná nebeská torta
Autor receptu: droetker
Komerčný recept
12 porcií |
50 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup- Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín s cukrom na najvyššom stupni dohladka. Postupne zašľaháme žĺtky (každý asi ½ minúty). Múku zmiešame so škrobom a kypriacim práškom a na najnižšom stupni vmiešame do zmesi. Vareškou zľahka vmiešame sneh. Cesto nanesieme do tortovej formy s priemerom 26 cm vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
<br /><br />
Elektrická rúra: 180 °C<br />
Teplovzdušná rúra: 160 °C<br />
Plynová rúra: stupeň 3 <br /><br />
Doba pečenia: asi 25 minút
- Po vychladnutí korpus vyberieme z formy a opatrne stiahneme papier na pečenie. Pozdĺžne rozrežeme tak, aby spodný plát zostal hrubší ako vrchný plát. Spodný plát položíme na podnos a okolo upevníme očistený okraj formy.
- Na prípravu náplne v mise metličkou zmiešame cmar so sektom a sirupom. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame metličkou do zmesi. Smotanu s vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a vmiešame do zmesi.
- Na spodný korpus nanesieme 2/3 náplne. Na náplň lyžicou nanesieme džem a zľahka vmiešame tak, aby sme vytvorili mramorovanie. Prikryjeme vrchným plátom a nanesieme zvyšok náplne. Tortu odložíme najmenej na 3 hodiny do chladničky.
- Na ozdobenie vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom dotuha. Polovicou šľahačky potrieme okraj torty. Džem prepasírujeme. Vložíme do mikroténového vrecka, odstrihneme rožtek a nastriekame na povrch torty. Zo zvyšnej šľahačky pomocou lyžičky vytvoríme na torte kopčeky.
Do podávania odložíme do chladničky.
- <b>Tip: </b>Ak je džem príliš tuhý, zahrejeme ho v kastróliku s trochou vody. Namiesto sektu môžeme použiť perlivú vodu.
|