Maľovaná nebeská torta

Autor receptu: droetker

Komerčný recept

12
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín s cukrom na najvyššom stupni dohladka. Postupne zašľaháme žĺtky (každý asi ½ minúty). Múku zmiešame so škrobom a kypriacim práškom a na najnižšom stupni vmiešame do zmesi. Vareškou zľahka vmiešame sneh. Cesto nanesieme do tortovej formy s priemerom 26 cm vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 180 °C<br /> Teplovzdušná rúra: 160 °C<br /> Plynová rúra: stupeň 3 <br /><br /> Doba pečenia: asi 25 minút
  2. Po vychladnutí korpus vyberieme z formy a opatrne stiahneme papier na pečenie. Pozdĺžne rozrežeme tak, aby spodný plát zostal hrubší ako vrchný plát. Spodný plát položíme na podnos a okolo upevníme očistený okraj formy.
  3. Na prípravu náplne v mise metličkou zmiešame cmar so sektom a sirupom. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame metličkou do zmesi. Smotanu s vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a vmiešame do zmesi.
  4. Na spodný korpus nanesieme 2/3 náplne. Na náplň lyžicou nanesieme džem a zľahka vmiešame tak, aby sme vytvorili mramorovanie. Prikryjeme vrchným plátom a nanesieme zvyšok náplne. Tortu odložíme najmenej na 3 hodiny do chladničky.
  5. Na ozdobenie vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom dotuha. Polovicou šľahačky potrieme okraj torty. Džem prepasírujeme. Vložíme do mikroténového vrecka, odstrihneme rožtek a nastriekame na povrch torty. Zo zvyšnej šľahačky pomocou lyžičky vytvoríme na torte kopčeky. Do podávania odložíme do chladničky.
  6. <b>Tip: </b>Ak je džem príliš tuhý, zahrejeme ho v kastróliku s trochou vody. Namiesto sektu môžeme použiť perlivú vodu.