Malinový zákusok
Malinovo-kakaový zákusok
Autor receptu: ellie17
Kakaová piškóta, vanilkovo-maslový krém s malinovým pyré a vrstva čerstvých malín pod čokoládovou polevou.
|
12 porcií |
35 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Plech s rozmerom približne 30 × 40 cm vyložíme papierom na pečenie.
Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Príprava kakaového korpusu:
Oddelíme bielky od žĺtkov.
Do misky dáme žĺtky a polovicu cukru (75 g). Šľaháme 3–4 minúty, kým masa nezhustne a nezosvetlí.
V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď začnú peniť, postupne prisypávame zvyšný cukor. Šľaháme, až vznikne pevný lesklý sneh.
Do žĺtkovej peny pridáme mlieko a premiešame.
V miske zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva.
Suchú zmes preosejeme do žĺtkovej masy a stierkou premiešame.
Na záver jemne zapracujeme sneh – na 3–4x.
Cesto rovnomerne rozotrieme na plech a dáme piecť na 12–15 minút.
Po upečení necháme úplne vychladnúť.
- Krém:
V hrnci zmiešame 300 ml mlieka, cukor a vanilkový cukor.
Do zvyšných 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas.
Za stáleho miešania vlejeme pudingovú zmes do hrnca a varíme do veľmi hustej konzistencie.
Prelejeme do misky, prekryjeme fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu, a necháme úplne vychladnúť.
Maslo vyšľaháme do peny.
Po lyžiciach zapracujeme vychladnutý puding.
Primiešame malinové pyré pre intenzívnejšiu farbu a chuť.
- Na vychladnutý korpus rovnomerne rozotrieme polovicu krému.
Na krém rovnomerne rozložíme celé čerstvé maliny.
Zakryjeme druhou polovicou krému a uhladíme povrch.
- Horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Pridáme maslo a olej, miešame do hladkej, lesklej hmoty.
Polevu nalejeme na povrch koláča a rovnomerne rozotrieme.
Necháme koláč minimálne 2 hodiny chladiť, ideálne cez noc.