Malinový zákusok

Malinovo-kakaový zákusok

Autor receptu: ellie17

Kakaová piškóta, vanilkovo-maslový krém s malinovým pyré a vrstva čerstvých malín pod čokoládovou polevou.

12
porcií
35 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Plech s rozmerom približne 30 × 40 cm vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Príprava kakaového korpusu: Oddelíme bielky od žĺtkov. Do misky dáme žĺtky a polovicu cukru (75 g). Šľaháme 3–4 minúty, kým masa nezhustne a nezosvetlí. V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď začnú peniť, postupne prisypávame zvyšný cukor. Šľaháme, až vznikne pevný lesklý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme mlieko a premiešame. V miske zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva. Suchú zmes preosejeme do žĺtkovej masy a stierkou premiešame. Na záver jemne zapracujeme sneh – na 3–4x. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech a dáme piecť na 12–15 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
  3. Krém: V hrnci zmiešame 300 ml mlieka, cukor a vanilkový cukor. Do zvyšných 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas. Za stáleho miešania vlejeme pudingovú zmes do hrnca a varíme do veľmi hustej konzistencie. Prelejeme do misky, prekryjeme fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu, a necháme úplne vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny. Po lyžiciach zapracujeme vychladnutý puding. Primiešame malinové pyré pre intenzívnejšiu farbu a chuť.
  4. Na vychladnutý korpus rovnomerne rozotrieme polovicu krému. Na krém rovnomerne rozložíme celé čerstvé maliny. Zakryjeme druhou polovicou krému a uhladíme povrch.
  5. Horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme maslo a olej, miešame do hladkej, lesklej hmoty. Polevu nalejeme na povrch koláča a rovnomerne rozotrieme. Necháme koláč minimálne 2 hodiny chladiť, ideálne cez noc.