Ovocný zákusok
Malinovo-jahodové rezy s mascarpone (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
Niečo s mascarpone a tenkým cestom - to bola odpoveď priateľa na otázku, čo mu mám
upiecť. Tak som mu vykúzlila tento osviežujúci zákusok.
18 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Potom nasledujú žĺtky s cukrom, ktoré si tiež vyšľaháme do penista, postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a olej.
- Opatrne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (môj má rozmery 25 x 30 cm) a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 15 minút. Treba sledovať.
- Pripravíme si plnku. Tu som použila mamkin super domáci džem, konkrétne malinovo-jahodový, preto som aj zákusok nazvala malinovo-jahodovým. Samozrejme môžte použiť aj iný džem podľa chuti a najlepší je s kúskami ovocia. Takže džem si preložíme do kastrólika, pomaličky zohrievame. Medzitým si rozmiešame v 100 ml vody vanilkový puding v prášku a keď nám džem začne vrieť, pridáme puding a plnka je hotová.
- Ešte horúcu plnku nalejeme na upečené cesto. Necháme úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme krém. Smotanu na šľahanie si vyšľaháme dotuha. Pridáme mascarpone a práškový cukor. Všetko spolu vymiešame na hladký krém.
- Plátky želatíny si namočíme do studenej vody. Po napučaní ich vložíme do mikrovlnky
(max 30 sekúnd). Do horúcej želatíny vložíme 2 PL krému, rýchlo premiešame.
- Ihneď vlejeme do zvyšného krému a prešľaháme.
- Krém navrstvíme na vychladnuté cesto s plnkou, pekne uhladíme a vložíme do chladničky na pár hodín, najlepšie na noc. Ozdobíme podľa fantázie, ja som si vyrobila čokoládové hoblinky.
- Len pre porovnanie - tu som piekla cesto z 5 vajec. Mne sa to tak osobne páči viac, ale čo by človek neurobil pre lásku :) Dúfam, že sa vám recept páči a že ho vyskúšate.