Malinovník (fotorecept)

Autor receptu: boise

Akurát som surfovala, keď som ho stretla. Bol hneď na druhej strane. Zamilovala som sa na prvý pohľad a nebolo cesty späť. Vymenili sme si veľavýznamné pohľady a ja som už vtedy vedela, že pri platonickej láske to neostane. Každú noc som o ňom snívala - teda dokopy len dve a potom to prišlo...Musela som ho upiecť!

45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Priznávam, celkom kalorické. Zhrešila som, a teraz vás stiahnem so sebou :) Takže, mlieko s dvomi lyžicami cukru dáme zohriať, pridáme droždie a pripravíme kvások.
  2. Do jednej misky navážime múku, do druhej dáme zvyšok cukru, maslo, 2 vajcia, soľ.
  3. Kvások vlejeme do misky s vajciami, maslom a cukrom. Postupne pridávame múku a miesime.
  4. Vypracujeme hladké nelepivé cesto.
  5. Necháme v teple vykysnúť cca 1,5 hodiny.
  6. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme obdĺžnik. No dobre, tak ovál :)
  7. Maliny vytiahneme z mraziaku (v recepte sa vyžadovali práve mrazené), posypeme ich 80g cukru zmiešaným s lyžicou múky a premiešame.
  8. Vysypeme na cesto.
  9. Krkolomne zrolujeme. Mne to rolovanie za pána nejde, verím že vám sa bude dariť viac ;)
  10. Rozkrájame na 10, zhruba rovnakých častí.
  11. Poukladáme rezanou časťou hore (a dole) do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Úplne že zle sa to prekladá, nezúfajte, zahrešte si, ale výsledok stojí za to. Ak sa nejaké maliny vysypú, zoberte ich a nasypte na vrch. Nechajte v pokoji ďalšiu hodinu a pol. V prípade, že by maliny neboli mrazené, tak by stačila pol hodina. Ale recept káže a ja konám, tak čakám, nervózne kukám na ľadové cesto, ktoré sa nehýbe.
  12. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a pečieme cca 45 minút. Samozrejme každá rúra pečie inak, tak to treba sledovať.
  13. Hneď ako koláč vytiahnete, začnite s prípravou polevy. Do rozpusteného masla pridajte cukor a smotanu. Keď skončíte, koláč by už nemal byť úplne horúci. Polejte ho.
  14. Teraz už len nechajte vychladnúť a vychutnajte si nadýchaný koláč s množstvom parádnych malín...a kalórií :D