Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu

Autor receptu: foodissimo

Receptov na slivkové gule je obrovské množstvo na nete. Stačí zadať do Google slivkové gule a už môžeme variť. Tento môj recept sa neodlišuje od mnohých, je to klasika. Skúsil som, ale spraviť slivkové v inom prevedení - tentokrát ako malinové. Od teraz budem robievať malinové vo väčšom množstve. Chutili výborne, delikátne. Presvedčte sa sami.

6
porcií
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nastrúhame uvarené zemiaky na jemnom strúhadle…
  2. Pridáme polohrubú múku…
  3. Vajce a štipku soli…
  4. Poriadne premiešame a vypracujeme hladké lepivé cesto…
  5. Cesto necháme oddýchnuť asi 10 minút. Medzi tým si pripravíme slivky, tie posypeme škoricovým cukrom a premiešame. Ja som zvyknutý ich poriadne prehádzať v miske.
  6. Cesto vyvaľkáme, spravíme z neho šulčeky hrubé asi 3 cm, nakrájame z neho asi 2 cm kúsky.
  7. Z cesta si spravíme placky, ktoré naplníme slivkou a vytvoríme z nich gule.
  8. V chladničke som mal aj čerstvé maliny, tak som sa rozhodol naplniť gule aj nimi. Ešte som sa s malinovými guľami nestretol. A výsledok? Namiesto slivkových gúľ začnem robievať malinové. Tie ma vážne dostali. Slivky sú klasika, maliny sú vyšší upgrade. Aspoň pre mňa určite.
  9. Pripravené gule vyvaríme vo vriacej vode. Hotové gule vyplávajú na hladinu, podľa toho budeme vedieť, že máme done (hotovo).
  10. Slivkové gule polejeme roztopeným maslo. Gule môžeme servírovať s mletým makom, orechami, opraženou strúhankou s cukrom, tvarohom, kakaom, kyslou smotanou, …