Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu
Autor receptu: foodissimo
Receptov na slivkové gule je obrovské množstvo na nete. Stačí zadať do Google slivkové gule a už môžeme variť. Tento môj recept sa neodlišuje od mnohých, je to klasika. Skúsil som, ale spraviť slivkové v inom prevedení - tentokrát ako malinové. Od teraz budem robievať malinové vo väčšom množstve. Chutili výborne, delikátne. Presvedčte sa sami.
6 porcií |
60 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Nastrúhame uvarené zemiaky na jemnom strúhadle…
- Pridáme polohrubú múku…
- Vajce a štipku soli…
- Poriadne premiešame a vypracujeme hladké lepivé cesto…
- Cesto necháme oddýchnuť asi 10 minút. Medzi tým si pripravíme slivky, tie posypeme škoricovým cukrom a premiešame. Ja som zvyknutý ich poriadne prehádzať v miske.
- Cesto vyvaľkáme, spravíme z neho šulčeky hrubé asi 3 cm, nakrájame z neho asi 2 cm kúsky.
- Z cesta si spravíme placky, ktoré naplníme slivkou a vytvoríme z nich gule.
- V chladničke som mal aj čerstvé maliny, tak som sa rozhodol naplniť gule aj nimi. Ešte som sa s malinovými guľami nestretol. A výsledok? Namiesto slivkových gúľ začnem robievať malinové. Tie ma vážne dostali. Slivky sú klasika, maliny sú vyšší upgrade. Aspoň pre mňa určite.
- Pripravené gule vyvaríme vo vriacej vode. Hotové gule vyplávajú na hladinu, podľa toho budeme vedieť, že máme done (hotovo).
- Slivkové gule polejeme roztopeným maslo. Gule môžeme servírovať s mletým makom, orechami, opraženou strúhankou s cukrom, tvarohom, kakaom, kyslou smotanou, …