Malinová roláda

Malinová roláda bez lepku

Autor receptu: novalim

Piškótová roláda je klasika, ktorá nás nikdy neprestane baviť.* V našom archíve bezlepkových receptov má vždy svoje čestné miesto, lebo je jednoduchá, nadýchaná, voňavá a pri jej príprave sa fantázii medze nekladú. Dnes sme si upiekli klasickú piškótovú z našej zmesi Promix PK, cesto sme prevoňali citrónovou kôrou a ako plnka nám postačil domáci malinový lekvár s čerstvými malinami. Jednoducho a rýchlo - krásny dezert bez lepku bol na stole. Vyskúšate?

35 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise vyšľaháme žĺtky a práškový cukor do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom do tuha. Potom obe zmesi veľmi jemne zmiešame. Snažíme sa udržať čo najviac nadýchaného objemu, ale je dôležité obe zložky poriadne zmiešať.
  2. Napokon pridáme v troch várkach Promix PK múku, ktorú preosievame na vaječnú zmes a potom ju gumenou varechou veľmi zľahka zapracúvame. Ideálne robíme veľké oblúky varechou tak, aby sme premiešali aj usadenú múku na dne misy.
  3. Hotové cesto vylejeme na plech potretý tenkou vrstvou oleja, na ktorý sme uhladili papier na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C asi 15 minút. Hotové cesto je na dotyk mäkké a pružné. Vyberieme z rúry a ešte za horúca aj s papierom na pečenie zrolujeme do rolády (týmto predídeme tomu, aby sa roláda lámala). Takto zrolovanú necháme vychladnúť.
  4. Potom rozrolujeme, stiahneme papier na pečenie a korpus potrieme lekvárom. Pri kraji do jedného radu poukladáme tesne vedľa seba umyté a osušené čerstvé maliny a opatrne zrolujeme. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Krájame na kúsky hrubé asi 1,5 - 2 cm.