Mandľová torta
Malakoff - nepečená mandľová torta (fotorecept)
Autor receptu: theflyingbaker
Obľúbený dezert u našich západných susedov. Viete ju spraviť úplne bezlepkovú - stačí kúpiť bezlepkové piškóty.
|
16 porcií |
30 minút príprava |
Postup
- Mandľový krém: Vo vodnom kúpeli ručne vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do hustej svetlej peny. Potom ju preložíme do mixéra a šľaháme, kým vychladne. V druhej miske vyšľaháme maslo so zvyšným cukrom. Obe peny spojíme. Postupne primiešame mleté mandle. Prilejeme rum a smotanu na šľahanie.
- Dno formy (priemer 24 cm) vystelieme potravinárskou fóliou, aby sa spodok formy dával ľahšie dole. Na dno formy poukladáme vrstvu piškót. Aby lepšie zmäkli, pokvapkáme ich trochou zmesi mlieka a rumu. Potom pridáme vrstvu krému. Postup zopakujeme a ukončíme poslednou vrstvou krému. Tortu dáme stuhnúť do chladničky ideálne cez noc.
- Šľahačkový krém: Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha. Stuhnutú tortu po bokoch uvoľníme z formy. Na vrch položíme tortový stojan alebo tanier a tortu naň preklopíme. Opatrne zložíme aj dno formy. Vrch aj boky torty potrieme krémom (časť krému si odložíme na záverečné zdobenie).
- Celú tortu posypeme mandľovými lupienkami, ktoré sme asi 2 minúty na sucho opekali na panvici. Zvyšný šľahačkový krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanesieme na vrch torty do tvaru ružičiek. Ružičky ešte posypeme zvyšným lupienkami a môžeme podávať.
- V reze vyzerá tortička takto: