Mandľová torta

Malakoff - nepečená mandľová torta (fotorecept)

Autor receptu: theflyingbaker

Obľúbený dezert u našich západných susedov. Viete ju spraviť úplne bezlepkovú - stačí kúpiť bezlepkové piškóty.

16
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Mandľový krém: Vo vodnom kúpeli ručne vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do hustej svetlej peny. Potom ju preložíme do mixéra a šľaháme, kým vychladne. V druhej miske vyšľaháme maslo so zvyšným cukrom. Obe peny spojíme. Postupne primiešame mleté mandle. Prilejeme rum a smotanu na šľahanie.
  2. Dno formy (priemer 24 cm) vystelieme potravinárskou fóliou, aby sa spodok formy dával ľahšie dole. Na dno formy poukladáme vrstvu piškót. Aby lepšie zmäkli, pokvapkáme ich trochou zmesi mlieka a rumu. Potom pridáme vrstvu krému. Postup zopakujeme a ukončíme poslednou vrstvou krému. Tortu dáme stuhnúť do chladničky ideálne cez noc.
  3. Šľahačkový krém: Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha. Stuhnutú tortu po bokoch uvoľníme z formy. Na vrch položíme tortový stojan alebo tanier a tortu naň preklopíme. Opatrne zložíme aj dno formy. Vrch aj boky torty potrieme krémom (časť krému si odložíme na záverečné zdobenie).
  4. Celú tortu posypeme mandľovými lupienkami, ktoré sme asi 2 minúty na sucho opekali na panvici. Zvyšný šľahačkový krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanesieme na vrch torty do tvaru ružičiek. Ružičky ešte posypeme zvyšným lupienkami a môžeme podávať.
  5. V reze vyzerá tortička takto: