Mäkučký bezlepkový chlieb so slnečnicovými semienkami, posypaný sezamom

Autor receptu: marinas

Tento chlebík je chuťovo výborný a najmä mäkký aj na druhý deň. A ne-celiatici... pokojne v recepte vymeňte bezlepkovú múku za obyčajnú, chlebík je takto rovnako výborný :) :)

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na začiatku si spravíme kvások. Do teplej vody pridáme nadrobené droždie a 1/2 lyžičky cukru a necháme postáť. Medzi tým zmiešame múku, olej, mlieko, vajcia, slnečnicové semienka a osolíme. Ja do cesta pridávam ešte 2 lyžičky cukru (lepšie vykysne). Následne k tomu pridáme kvások, ktorý sme si pripravili a elektrickým mixérom všetko dobre premiešame. Cesto necháme vykysnúť v zohriatej rúre (rúru na chvíľu nahrejeme na 50 stupňov a vypneme).
  2. Ak máme cesto vykysnuté, vytvarujeme z neho bochník, alebo ho jednoducho položíme do chlebovej formy. Ja väčšinou tvarujem bochník :) Nakoniec chlieb potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a necháme kysnúť ešte 15 minút.
  3. Pečieme v rúre 30 minút na 180 stupňoch. Dobrú chuť :)