Kysnuté koláče

Mäkučké tvarohové a lekvárovo-kakaové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Mäkučké kysnuté koláče, bohato plnené dvomi najobľúbenejšími plnkami.

8 ks
porcií
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske najprv lyžicou premiešame sypké suroviny. Potom pridáme bielok, olej a v 2,5 dl mlieka napučané droždie. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Ak treba, tak pri vypracúvaní pridáme ešte trochu mlieka. Cesto trocha pomúčime a krátko vymiesime do bochníka. Zakryjeme a necháme cca 35 minút kysnúť.
  2. O 35 minút cesto rozdelíme na 8 ks a každé ešte raz vymiesime do bochníka. Zakryjeme a necháme znova 25-30 minút kysnúť.
  3. Zatiaľ si pripravíme tvarohovú plnku. Je to veľmi jednoduché, len zmiešame tvaroh, med a hrozienka. Ak chcete, tak si podľa chuti môžete dať aj vanilkový cukor alebo citrónovú kôru.
  4. Ako druhú plnku si zmiešame lekvár s kakaom. Ak máte trochu redší lekvár, tak treba jednoducho pridať 2-3 PL orechov, tie trocha napučia a lekvár nevytečie počas pečenia. Ja som dala morušovo-jahodový lekvár.
  5. Podkysnuté bochníčky trochu vyvaľkáme a do stredu dáme bohato plnku. Cesto uzatvoríme takým istým systémom/postupom ako buchtu, len s tým rozdielom že schytíme/stlačíme len špic. Tie boky nechávame voľné, lebo tieto koláče nemajú byť celkom uzavreté, ale majú sa pri pečení trochu pootvárať. Je to tak krajšie keď plnku kde-tu vidno.
  6. Koláče natrieme žĺtkom rozmiešaným s pár kvapkami vody a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C cca 25-30 minút.
  7. A tu sú už voňavé a krásne upečené koláče :)
  8. Koláče chutia fantasticky, sú ľahučké, mäkučké a je v nich naozaj bohato plnky❤❤ Mäkučké zostanú aj na druhý deň. Prajem dobrú chuť !!!
  9. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube