Bezlepkové pečivo
Mäkučké bezlepkové briošky
Autor receptu: novalim
Naše mäkučké bezlepkové briošky vás ohúria, verte nám. Neskutočne nadýchané a mäkké pečivká bez lepku si môžete upiecť
kedykoľvek.* Sú výborné ako raňajkové alebo desiatové pečivo ku káve alebo čaju, hodia sa na veľkonočný stôl alebo do ruksaku
na výlet. Prečítajte si náš recept a neváhajte ho vyskúšať. Veríme, že vám bude chutiť rovnako, ako chutilo nám.
6 ks porcií |
90 minút príprava |
25-30 minút na 190 °C |
Postup
- Bezgluténovú múku Promix Alfa, kypriaci prášok, cukor a soľ premiešame. V strede spravíme priehlbinku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme ho teplou vodou a trochu premiešame.
- Ďalej pridáme tvaroh, olej, žĺtky a z tohto všetkého budeme miesiť cesto pomocou mixéra s hnetacími metličkami. Pri miesení je dôležité dodržať čas miesenia – a to 10 minút. Je to doba potrebná na to, aby sa všetky prísady riadne prepojili a aby mala múka možnosť nasať dostatočné množstvo tekutín. Vďaka tomu potom docielime kvalitné a nadýchané cesto, ktoré rovnomerne nakysne.
- Po 10 minútach miesenia cesto pokropíme vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou (alebo napríklad igelitovou čiapkou na sprchovanie) a necháme ho 30 minút kysnúť na kuchynskej linke.
- Medzitým si pripravíme muffinový plech – ideálne na veľké muffiny = 6 ks (alebo ohňovzdorné misky na zapekanie s priemerom okolo 7-8 cm). Ak nemáme plech na veľké muffiny, môžeme použiť klasický na 12 muffinov. Otvory na plechu vytrieme maslom alebo olejom a vysypeme bezgluténovou múkou Promix.
- Vykysnuté cesto viditeľne zväčší svoj objem a bude krásne pórovité. Pomocou väčšej lyžice ho naporciujeme do muffinových otvorov. Povrch môžeme trochu uhladiť mokrou lyžicou. Plech prikryjeme fóliou a bezlepkové briošky necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.
- Medzitým si rozohrejeme rúru na 190 stupňov (horný a dolný ohrev) a pripravíme si rozšľahané vajce s mliekom na potieranie.
Podkysnuté bezlepkové briošky potrieme vajíčkom s mliekom, môžeme ich posypať hrubozrnným cukrom a pečieme ich v rozohriatej rúre asi 25-30 minút do zlatohneda. Odporúčame odsledovať si to, pretože menšie briošky budeme piecť kratšie než väčšie. Po dopečení ich necháme vychladnúť a hneď potom ich konzumujeme. Najlepšie sú čerstvé, ak by aj trochu obschli do druhého dňa, postriekame ich vodou a krátko nahrejeme v predhriatej rúre. Briošky sa dajú aj dobre mraziť.