Makový slimák so slivkami

Autor receptu: droetker

Komerčný recept<br /> Jesenný...

16
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta ošúpeme zemiaky a v osolenej vode ich varíme domäkka. Vodu zlejeme, zemiaky necháme vychladnúť a na jemnom strúhadle nastrúhame.
  2. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko, olej a zemiaky a ručne vypracujeme dohladka.
  3. Na prípravu náplne v mise zmiešame mak s cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko a žĺtok a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka.
  4. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na obdĺžnik (50 x 35 cm). Náplň nanesieme na cesto, rovnomerne rozotrieme a posypeme nasekanými orechmi. Plát pozdĺžne rozkrojíme a oba diely zavinieme. Jeden plát stočíme do slimáka a umiestnime do stredu vymastenej a múkou vysypanej formy. Druhý zavinutý plát obtočíme okolo prvého. Do medzier naukladáme očistené polovičky sliviek reznou stranou nadol. Povrch potrieme bielkom a posypeme nasekanými orieškami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 180 °C<br /> Teplovzdušná rúra: 160 °C<br /> Plynová rúra: stupeň 3<br /> Doba pečenia: asi 60 minút
  5. Koláč necháme vo forme vychladnúť.