Makový koláčik narýchlo pre moje dievčatko (fotorecept)

Autor receptu: valeri

Tento koláčik je na špeciálne želanie mojej dcéry. Má byť s makom, ale nemá byť závin. Plnku som vymýšľala "za chodu", ale dopadla nad moje očakávanie, je výborná. Cesto je jednoduché kysnuté.

Suroviny

Postup

  1. Začala som kváskom a vymiesila redšie cesto, ktoré som nechala vykysnúť. Ospravedľňujem sa, že som nepísala množstvá, ale ja som fakt nič nevážila, všetko som dávala len tak "odoka" lebo ja cesto miesim rukou a tak cítim, či je dosť husté, vláčne a pod. a výsledok bol nad očakávanie :-)). Kým cestíčko kyslo, uvarila som v marhuľovej šťave ( zo scedených marhúľ, ktoré som použila pred chvíľou do torty) veľmi nahrubo zomletý mak, pridala cukor podľa chuti. Po odstavení zo šporáka som primiešala opláchnuté sušené brusnice asi za 2 hrste a slivkový lekvár a vymiešala.
  2. Maková plnka musí byť redšia, aby po upečení nebola tuhá a suchá. Cesto, ako vidíte hore na obrázku, som rpeložila po vykysnutí do formy vymazanej olejom a rukou upravila, aby malo zvýšené okraje. Rozotrela som plnku a upiekla v teplovzduške.
  3. a aby to bolo už všetko, do okrajkov z torty som pridala zbytok ríbezľového džemu, šplechla trošku rumu, prisypala kokos a urobila guľky - hipisáky. ozdobila poslednou čokoládou a poslednými zvyškami krému
  4. a z vajíčka čo bolo na potretie, z hrubej múky a trošky soli tuhé cesto
  5. na mrveničku do zajtrajšej zajačej polievky.
  6. A takto vyzerá hotový koláčik, vylepšený troškou čokoládovej polevy, čo zostala z Lienky :-)) Ešteže nemám viac detí :-))