Makový koláč s karamelovou šľahačkou (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Mak ,višne a karamelová šľahačka,tak to je jedna báseň.

30 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na plech si rozložíme papier na pečenie.Naň rozložíme scedené višne.Mak si zomelieme.
  2. Vyšľaháme si žltky,počas šľahania pridáme horúcu vodu a v zápeti pridáme cukor a snažíme sa šľahať,kým sa nerozpustí.mal by sa rozpustiť behom 3-4 min.Počas šľahania pridáme olej.
  3. Vyšľaháme tuhý sneh a zľahka zamiešame k žltkom.
  4. Pridáme preosiatú múku s kypriacim práškom a zamiešame.
  5. Z piškotového cesta si oddelíme 1/3 a do 2/3 cesta vmiešame mak.
  6. Makové cesto nalejeme na višne,rozotrieme,
  7. a na makové cesto rozotrieme svetlé.Dáme upiecť.
  8. Po upečení a vychladnutí koláč vyklopíme,papier odstraníme a dáme karamelovu šľahačku.Sľahačku urobíme tak,že si spalíme cukor,zalejeme množstvom mlieka,ktorý je uvedený na šľahačke ,rozvaríme a necháme vychladnúť.Po vychladení karamelového mlieka vyšľaháme šľahačku,rozotrieme na koláč a pokrájame.Ozdobíme podľa lubovôle.