Makový koláč s karamelovou šľahačkou (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Mak ,višne a karamelová šľahačka,tak to je jedna báseň.
30 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Na plech si rozložíme papier na pečenie.Naň rozložíme scedené višne.Mak si zomelieme.
- Vyšľaháme si žltky,počas šľahania pridáme horúcu vodu a v zápeti pridáme cukor a snažíme sa šľahať,kým sa nerozpustí.mal by sa rozpustiť behom 3-4 min.Počas šľahania pridáme olej.
- Vyšľaháme tuhý sneh a zľahka zamiešame k žltkom.
- Pridáme preosiatú múku s kypriacim práškom a zamiešame.
- Z piškotového cesta si oddelíme 1/3 a do 2/3 cesta vmiešame mak.
- Makové cesto nalejeme na višne,rozotrieme,
- a na makové cesto rozotrieme svetlé.Dáme upiecť.
- Po upečení a vychladnutí koláč vyklopíme,papier odstraníme a dáme karamelovu šľahačku.Sľahačku urobíme tak,že si spalíme cukor,zalejeme množstvom mlieka,ktorý je uvedený na šľahačke ,rozvaríme a necháme vychladnúť.Po vychladení karamelového mlieka vyšľaháme šľahačku,rozotrieme na koláč a pokrájame.Ozdobíme podľa lubovôle.