Makový koláč
Makový deň a noc (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Asi to poznáte, že potrebujete narýchlo niečo upiecť, a nie vždy máte všetko, čo by ste potrebovali. Treba otvoriť špajzu, chladničku a ukuchtiť z toho,
čo je po ruke. Ja som bola tiež teraz v takej situácii a tu je výsledok. Koláčik je na svete
a je chutný, vláčny a zmizol, ani sa nestihlo po ňom
zaprášiť.
36 porcií |
15 minút príprava |
15-20 minút na 200 °C |
Postup
- Maslo s cukrom vyšľahám do peny, počas šľahania pridávam po jednom vajíčku a zašľahám.
- Kedže som doma nemala citrón, tak som nahradila cukor s citrónovou kôrou.
- Do vyšľahaného masla pridám múku zmiešanú s kypriacim práškom a 50 ml mlieka. Dobre premiešam...
- ...a časť svetlého cesta lyžicou rozmiestnim po kôpkach na vymastený plech.
- Do zbytku cesta pridáme mletý mak...
- ...a 50 ml mlieka, aby cesto nebolo husté, zamiešam.
- Makové cesto rozmiestníme pomedzi svetlé cesto.
- Rozotriem na celý plech a upečiem. Upečený nechám trocha vychladiť.
- Medzi tým si uvarím polevu (mala som doma malinovú, no miesto šumienky môžeme použiť aj ovocný sirup, asi 100 ml./ Vo vode nechám šumienku vyšumieť a pridám zlatý klas, v mojom prípade Frutina. Pridám trocha cukru a uvarím puding. Zo šumienky je poleva kyselkavá.
- Uvarenú ešte teplú vylejem na koláč a rovnomerne rozotriem. Nechám stuhnúť.
- Dobrú chuť.