Makový bublinkový koláč

Autor receptu: medovnicek

Keď som zbadala tento koláč, tak ma hneď zaujal. Keďže bol na jednom maďarskom blogu, opäť mi pomohla moja kolegyňa Agi, ktorá mi ho preložila. Zaujal ma svojim vzorom a plnkou, s ktorou som sa ešte nestretla, je to plnka, ktorá v ceste kysne.

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme troška z celkového množstva cukru, rozdrobené droždie a časť vlažnej smotany na šľahanie. Na teplom mieste necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme cca 45 minút kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou. CCa 5 minút pred koncom kysnutia pripravíme plnku. Nepripravujeme ju skorej, nakoľko obsahuje aj kypriaci prášok a nechceme, aby začal skorej pracovať.
  2. Makovú plnku pripravíme zmiešaním všetkých surovín
  3. Vykysnuté cesto dáme na dosku a rozdelíme na 16 rovnakých kúskov.
  4. Každý kúsok vyvaľkáme, alebo roztiahneme do kruhu a do stredu dáme polievkovú lyžicu plnky.
  5. Urobíme buchtičku.
  6. Formu na biskupský chlebíček vystelieme papierom na pečenie a na spodok poukladáme polovicu z buchtičiek.
  7. Navrch poukladáme druhú polovicu buchtičiek.
  8. Necháme prikryté utierkou v teple kysnúť ešte hodinu. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme celým makom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C. Po 15 minútach pečenia, vrch prikryjeme alobalom a pečieme ešte cca 30 minút - je to individuálne podľa rúry.
  9. Upečený koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom. Mala som menšiu formu, preto mi buchtičky trocha "utekali" z formy, na druhý krát si trocha odoberiem zo surovín, aby sa mi v pohode pomestili. Koláč s takouto plnkou nám veľmi chutil.