Višňový zákusok

Makovo-višňové rezy so šľahačkou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Jednoduchý a veľmi chutný makovo-višňový zákusok.

22
porcií
50 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom som vymiešala do peny. K mletému maku som pridala sódu a prášok do pečiva a preosiala som k vajcovému základu, opatrne vmiešala vareškou. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala.
  2. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 12 min. Upečený som nechala chladiť na mriežke.
  3. Keď korpus vychladol, natrela som ho horúcim jahodovým lekvárom.
  4. Višňový kompót som precedila. Z ovocia som si odložila niekoľko kúskov na zdobenie. Šťavu z kompótu som doplnila do 700 ml vodou. V malej časti šťavy som rozmiešala jahodové pudingy a zbytok šťavy som dala variť na sporák. Keď šťava začala vrieť, pridala som k nej šťavu s pudingom a uvarila na hustú kašu. Ešte horúcu kašu som postupne rozložila na korpus a do šťavy som povtláčala odložené višne. Takto pripravený koláč som uložila na 4 hod. do chladničky.
  5. Po štyroch hodinách bol vrch úplne stuhnutý a koláč vychladený pod šľahačku. Vyšľahala som smotanu so Smetafixom. Zo šľahačky som si odložila 100 ml na záverečné zdobenie a zbytok som natrela na višňovú plnku a dala do chladničky do druhého dňa.
  6. Druhý deň som k odloženej šľahačke pridala na špic noža gelové cukrárske farbivo a zmiešala. Horúcim nožom som nakrájala na rezy a ozdobila farebnou šľahačkou a odloženými višňami. Prajem vám dobrú chuť.