Maková štrúdľa

Makovo-višňová štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Snáď niekoho inšpirujem touto jednoduchou a zároveň výbornou štrúdľou.

30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V balíku bolo 5 plátov štrúdľového cesta. Maslo si rozpustíme, natrieme ním prvý plát cesta a pocukrujeme.
  2. Priložíme druhý plát cesta, zase potrieme maslom.
  3. Mak zomelieme a pridáme cukor. Cukor som dala podľa chuti, nech je zmes fajn sladká. Prípadne kúpime už zomletý mak s cukrom. Aby nebola plnka sypká, primiešala som asi pol deci horúceho mlieka. Polovicu makovej zmesi som dala na užší okraj cesta a rozložila som vykôstkované višne. Časť bez maku som trošku pocukrovala.
  4. Cesto som stočila. Plnka nemá byť na celej ploche, len na jednej tretine. Vôbec nevadí, že sa ku koncu točí cesto o cesto, je tam medzi cestom maslo a cukor. Ani konce som nezahýňala, netreba.
  5. To isté s ďalšími dvoma plátmi cesta. Piaty plát som naplnila nakrájanými jablkami, cukrom a mletou škoricou, pokvapkala maslom. Štrúdle potrieme roztopeným maslom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 30 minút. Predtým som na tom papieri piekla hviezdičky, ak by sa niekto čudoval.