Maková štrúdľa
Makovo-višňová štrúdľa (fotorecept)
Autor receptu: eruska25
Snáď niekoho inšpirujem touto jednoduchou a zároveň výbornou štrúdľou.
30 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- V balíku bolo 5 plátov štrúdľového cesta. Maslo si rozpustíme, natrieme ním prvý plát cesta a pocukrujeme.
- Priložíme druhý plát cesta, zase potrieme maslom.
- Mak zomelieme a pridáme cukor. Cukor som dala podľa chuti, nech je zmes fajn sladká. Prípadne kúpime už zomletý mak s cukrom. Aby nebola plnka sypká, primiešala som asi pol deci horúceho mlieka. Polovicu makovej zmesi som dala na užší okraj cesta a rozložila som vykôstkované višne. Časť bez maku som trošku pocukrovala.
- Cesto som stočila. Plnka nemá byť na celej ploche, len na jednej tretine. Vôbec nevadí, že sa ku koncu točí cesto o cesto, je tam medzi cestom maslo a cukor. Ani konce som nezahýňala, netreba.
- To isté s ďalšími dvoma plátmi cesta. Piaty plát som naplnila nakrájanými jablkami, cukrom a mletou škoricou, pokvapkala maslom. Štrúdle potrieme roztopeným maslom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 30 minút. Predtým som na tom papieri piekla hviezdičky, ak by sa niekto čudoval.