Makovo-slivkový mrežovník

Autor receptu: askadaniela

S maminou sme chceli upiecť mrežovník alebo Krížalkový koláč, ktorý sa tu už nachádza, ale nakoniec, s troškou predstavivosti a mojej závislosti na maku vznikol tento vynikajúci mrežovník, ktorý je plný, preplný maku a ozdobený lahodnými slivkami, práve dozrievajúcimi v tomto období. Dokonca mi aj prešla chuť na makové rožky :)

35
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najskôr si dáme variť mlieko s medom alebo s cukrom, keď začne vrieť, vysypeme doň mak a bez varenia miešame. Pridáme škoricu, vanilkový prášok a necháme vychladnúť.
  2. Potom si z múky, masla, cukru, vajíčka, kypriaceho prášku, vanilkového prášku a podľa potreby možno aj trochy mlieka vymiesime hladké cesto. Oddelíme z neho tretinu. Zvyšné dve vyvaľkáme na jeden plát, asi pol centimetra hrubý, potrieme džemom a navrstvíme naň vychladnutú makovú plnku.
  3. Zvyšné cesto tiež vyvaľkáme na dlhý plátok a narežeme z neho prúžky, ktorými urobíme na koláči mriežku. Do otvorov poukladáme štvrtinky sliviek, môžu byť aj zavárané, ak sú dosť pevné a nerozpadajú sa. Dáme do vyhriatej rúry upiecť asi na 30 min. pri 180-200°C. Na obrázku je nakrájaný s vrstveným, černicovo-čokoládovým krémovým koláčom, ktorý tu časom tiež zverejním :)