Slivkový zákusok

Makovo-slivkové rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Keď mi zostanú zaváraniny z predošlého roka, využijem ich do zákuskov týmto spôsobom. Veľmi jednoduchy a skvelý zakusok.

20
porcií
40 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Celé vajcia s cukrom som vymiešala do peny.
  2. Múku, prášok do pečiva, sódu a celý mak som zmiešala a preosiala do cesta, potom opatrne vmiešala vareškou.
  3. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a upravila. Rúru som nechala vyhriať na 180 stupňov a piekol sa 12 min. Upečený korpus som nechala chladiť na mriežke.
  4. Pripravila som zavárané slivky.
  5. Nálev zo sliviek som preliala do misy a vmiešala som do neho Zlatý klas.
  6. Slivky som dala do rajnice a priliala som tekutinu so Zlatým klasom a uvarila na hustú hmotu.
  7. Korpus som preložila na podnos a ešte horúcou slivkovou hmotou som najprv korpus natrela na tenko.
  8. Keď tenká vrstva stuhla, postupne som pridávala aj ďalšie časti slivkovej hmoty a napokon som to pekne zarovnala. Nechala som na stole všetko vychladnúť, až potom som koláč uložila do chladničky na 3 hodiny. Pokiaľ by vám za ten čas hmota nestuhla, nechajte ju v chladničke aj dlhšie.
  9. Keď mám hmotu stuhnutú a koláč je úplne vychladený, pripravím šľahačku a natriem ju na koláč a nechám v chladničke do druhého dňa. Ale po dvoch hodinách už môžete koláč nakrájať. Ja vždy necham poriadne vychladiť a stuhnúť.
  10. Krájam ho horúcim mokrým nožom na rezy. Môžte ich posypať celým makom alebo strúhanou čokoládou. Podobne môžte použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte radi. Prajem vám dobrú chuť.