Makový zákusok
Makovo-makový zákusok
Autor receptu: lubicaihnatova
Tento koláč je pre mňa TOP.
Rýchla a jednoduchá príprava, na
ktorej sa skutočne nič nedá
pokaziť, a verte mi, svojou
lahodnou chuťou prekvapí
naozaj každého. Jednoznačne ho
treba vyskúšať.
10 porcií |
50 minút príprava |
25 minút na 170 °C |
Postup
- Oddelíme si bielky od žĺtkov. 2 žĺtky si dáme bokom, s tými budeme pracovať pri plnke.
- Cesto: Cukor a žĺtky si vyšľaháme do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh. Do žĺtkovej peny zamiešame mak a bielkový sneh. Cesto vylejeme na plech a pečieme pri 170 °C cca 25 minút (vyskúšame trik so špáradlom). A základ máme hotový :).
- Po miernom vychladnutí potrieme rovnomerne cesto lekvárom (najviac sa tu hodí slivkový, čučoriedkový, či černicový ale aj s inými to bude mňam).
- Plnka: Mak sparíme mliekom alebo aj vodou. Z cukru, masla, žĺtkov a maku vyšľaháme plnku, ktorú nanesieme na džem.
- Na záver, už len vylejeme čokoládovú polevu a koláčik necháme poriadne zatuhnúť. Ešte taká malá rada, pri krájaní si nôž nahrejte flambovacou pištoľou, aby boli rezy dokonalé a bez námahy. :)