Makový zákusok

Makovo-makový zákusok

Autor receptu: lubicaihnatova

Tento koláč je pre mňa TOP. Rýchla a jednoduchá príprava, na ktorej sa skutočne nič nedá pokaziť, a verte mi, svojou lahodnou chuťou prekvapí naozaj každého. Jednoznačne ho treba vyskúšať.

10
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme si bielky od žĺtkov. 2 žĺtky si dáme bokom, s tými budeme pracovať pri plnke.
  2. Cesto: Cukor a žĺtky si vyšľaháme do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh. Do žĺtkovej peny zamiešame mak a bielkový sneh. Cesto vylejeme na plech a pečieme pri 170 °C cca 25 minút (vyskúšame trik so špáradlom). A základ máme hotový :).
  3. Po miernom vychladnutí potrieme rovnomerne cesto lekvárom (najviac sa tu hodí slivkový, čučoriedkový, či černicový ale aj s inými to bude mňam).
  4. Plnka: Mak sparíme mliekom alebo aj vodou. Z cukru, masla, žĺtkov a maku vyšľaháme plnku, ktorú nanesieme na džem.
  5. Na záver, už len vylejeme čokoládovú polevu a koláčik necháme poriadne zatuhnúť. Ešte taká malá rada, pri krájaní si nôž nahrejte flambovacou pištoľou, aby boli rezy dokonalé a bez námahy. :)