Makovo-kokosová torta

Autor receptu: lekorica

Máte radi mak? Robíte dobre. Mak obsahuje až 12-krát viac vápnika ako kravské mlieko a je výborným zdrojom magnézia, nehovoriac o obsahu dobrých tukov. Tento koláčik je šťavnatý a veľmi chutný.

12
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia rozdelíme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak a kokos. Pridáme žĺtka, med (cukor), roztopené a vychladnuté maslo, kyslú smotanu a sódu bikarbónu. Všetko dobre premiešame. Na koniec vmiešame vyšľahané bielka.
  2. Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ºC cca 40 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravíme krém. Vymiešame mascarpone s dvoma žĺtkami a 2PL medu/cukru (nešľahať) pokiaľ sa to nespojí. Potom do hmoty vmiešame sneh z 2 bielkov, tak, aby nesplaskol. Nakoniec pridáme vanilku a všetko premiešame.
  4. Korpus prerežeme na poly a prekladáme plnkou. Vrch natrieme plnkou a dozdobíme ovocím. Chladíme v chladničke aspoň 1 hodinu.