Makovo-kokosová torta
Autor receptu: lekorica
Máte radi mak? Robíte dobre. Mak obsahuje až 12-krát viac vápnika ako kravské mlieko a
je výborným zdrojom
magnézia, nehovoriac o obsahu dobrých tukov. Tento koláčik je šťavnatý a veľmi chutný.
12 porcií |
60 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Vajcia rozdelíme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak a kokos. Pridáme žĺtka, med (cukor), roztopené a vychladnuté maslo, kyslú smotanu a sódu bikarbónu. Všetko dobre premiešame. Na koniec vmiešame vyšľahané bielka.
- Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ºC cca 40 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme krém. Vymiešame mascarpone s dvoma žĺtkami a 2PL medu/cukru (nešľahať) pokiaľ sa to nespojí. Potom do hmoty vmiešame sneh z 2 bielkov, tak, aby nesplaskol. Nakoniec pridáme vanilku a všetko premiešame.
- Korpus prerežeme na poly a prekladáme plnkou. Vrch natrieme plnkou a dozdobíme ovocím. Chladíme v chladničke aspoň 1 hodinu.