Makovo-jablkový závin (fotorecept)

Autor receptu: grejsy

U nás ten najlepší závin.

35-40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Ako prvé si spravíme kvások. Do malej nádoby dáme droždie, 1 čaj lyžičku cukru, vlažné mlieko, tak pol deci. Necháme nakysnúť. Do veľkej misy dáme oba druhy múky , cukor, citron, kôru , olej, soľ, žltok a vykysnutý kvások a zvyšné mlieko. Vymiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste 30 minút kysnúť pod utierkou. Keď je vykysnuté ,tak ho na pomúčenej doske rozváľkame na plát asi tak 3 ml hrubý.
  2. Plnka: pomletý mak ochutíme podľa potreby cukrom.
  3. Na plát dáme mak, pooblievame ho mliekom lyžicou. Na vrch postrúhame jablko a ešte môžeme posypať cukrom.
  4. Zvinieme smerom k sebe na závin.
  5. Dáme ho na vymastený plech . Povrch potrieme olejom a dáme piecť na 200 stupňoch 35 - 40 minút.
  6. Upečený tiež pomastíme po vrchu olejom. Chvíľu počkáme a posypeme práškovým cukrom.
  7. Už len pokrájame .
  8. V reze.