Jablkový zákusok

Makovo-jablkové rezy so želé a s čokopolevou (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Príprava zákuska je rýchla, nenáročná, vystačíte si s metličkou. Aj začiatočník ho zvládne upiecť.

Suroviny

Postup

  1. Najprv si očistím, ošúpem a nastrúham jablká. Šťavu z jabĺk vytlačím do inej misky, lebo ju potrebujem na želé. Nechám bokom.
  2. Na cesto v inej veľkej miske metličkou riadne miešam celé vajcia s cukrami a štipkou soli. Pridám nastrúhané jablká bez šťavy, premiešam. Nalejem olej i mlieko a zase vymiešam. Pridávam lyžicu umu, miešam. Po častiach pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva. Premiešam. Nakoniec vsypem mletý mak a poriadne vymiešam. Vzniklo hustejšie cesto.
  3. Plech 25 x 30 cm vymastím maslom a posypem strúhankou. Cesto rovnomerne rozotriem na plech.
  4. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30-35 minút. Kontrola špajľou.
  5. Jablkové želé uvarím zo šťavy z nastrúhaných jabĺk, ktorú dolievam čistou vodou na pol litra. Doliať môžete aj šťavu z jablkového kompótu alebo jablkový džús. Pridala som citrónovú šťavu a cukor podľa svojej chuti. Upečené cesto som posypala trochu mletými orechmi. Uvarené ešte horúce želé hneď nalejem na upečené cesto, ktoré sa nemusí po upečení celkom vychladiť. Až po naliati želé na vrch cesta je potrebné koláč vychladiť asi 45-60 minút, aby želé riadne zatuhlo. Vrch želé - pudingu môžete tiež posypať troškou mletých orechov, ak chcete.
  6. Po vychladení navrch želé nalievam čokoládovú polevu. Tá sa uvarí na miernom ohni za stáleho miešania z vody, oleja, masla, práškového cukru a čokolády na varenie. Zákusok odložím do chladu, aby poleva stuhla.
  7. Potom nakrájam na rezy. Ochutnávka môže začať.