Kysnuté buchty

Makovo-jablkové buchty (fotorecept)

Autor receptu: grejsy

Závin som už robila makovo-jablkový, tak dnes pre zmenu som upiekla tieto buchty.

13
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si kvások. Rozdrobíme droždie, pridáme 1 čaj. lyž. kryštálového cukru, 1/2 dcl vlažného mlieka a medzi prsty múky. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, kryštálový cukor, štipku soli, kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť 35 minút na teplom mieste.
  2. Plnka: Do jednej misky si dáme mak, pridáme vanilkový cukor, trochu kryštálového cukru podľa chuti. Do druhej misky postrúhame jablká (kto má kyslé, môže pridať do nich cukor, ja som mala sladké, tak nebolo treba) šťavu z nich vymačkáme a pridáme ju do makovej plnky. Ešte prilejeme trochu teplého mlieka, aby nám vznikla taká akurát maková plnka.
  3. Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske si povykrajujeme kúsky, ktoré budem plniť plnkami. Najskôr dáme makovú plnku a na vrch jablkovú.
  4. Zatočíme do buchty, prevrátime a necháme chvíľu kysnúť.
  5. Plech alebo formu (ja som piekla v okrúhlej forme) vymastíme tukom. Uložíme buchty a pečieme na 200 stupňov 35 minút. Keď ich máme upečené, tak chvíľu počkáme a posypeme ich po vrchu práškovým cukrom.
  6. Tu sa už ide koštovať:-)
  7. Na tácke.
  8. V reze buchta.