Makovo-jabĺčková torta so škoricou
Autor receptu: alicina
Skvelý a rýchly dezertík na každý deň... :-)
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Tortovú formu (24 cm) si vymastíme maslom a vysypeme múkou. V miske vyšľaháme celé vajcia s horúcou vodou, škoricovým a vanilkovým cukrom. Šľaháme dovtedy, kým nám nevznikne krásne nadýchaná pena.
- Zmiešame múku s Master-mixom. Master-mix je zmes na znižovanie obsahu uhlohydrátov a používa sa v pomere 50:50 s akoukoľvek múkou. Ak ho nepoužijete, nahraďte ho jednoducho rovnakým množstvom múky (teda v recepte použijete 100g múky).
Pridáme ostatné sypké suroviny: prášok do pečiva, makovú náplň, štipku soli. Nakoľko maková náplň obsahuje 25% cukru, už som ďalší cukor nepridávala.
- Sypké suroviny pridáme k vyšľahanej mase spolu s olejom, vodou a nastrúhanými jabĺčkami. Všetko dobre premiešame a vylejeme do pripravenej formy.
- Asi nejako takto... dáme piecť do vyhriatej rúry (teplovzdušný ohrev) na cca 30 minút. Či je koláčik už upečený vyskúšame jednoducho pomocou špajle. Pozor však aby neprihorel. :-)
Necháme poriadne vychladnúť.
- Aby bola tortička v reze krajšia, zrežeme vrch korpusu, a tým ho pekne zarovnáme. Nakrájame si zavárané jabĺčka prípadne iné ovocie a rozvrstvíme ho rovnomerne na makový korpus.
- V miske zmiešame kyslú smotanu, sladidlo a biely jogurt. Stužovač si pripravíme poďľa návodu: v druhej miske v 1 dcl vlažnej vody asi minútu šľaháme stužovač a pridáme smotanu s jogurtom. Všetko poriadne prešľaháme, pracujeme pomerne rýchlo, lebo stužovač rýcho tuhne. Zmes vylejeme na korpus a dáme vychladiť do chladničky aspoň na 2 hodinky.
- Opatrne vyklopíme z formy a posypeme škoricou.
- A už len ochutnať...
DOBRÚ CHUŤ!!!