Makovo-jabĺčková torta so škoricou

Autor receptu: alicina

Skvelý a rýchly dezertík na každý deň... :-)

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tortovú formu (24 cm) si vymastíme maslom a vysypeme múkou. V miske vyšľaháme celé vajcia s horúcou vodou, škoricovým a vanilkovým cukrom. Šľaháme dovtedy, kým nám nevznikne krásne nadýchaná pena.
  2. Zmiešame múku s Master-mixom. Master-mix je zmes na znižovanie obsahu uhlohydrátov a používa sa v pomere 50:50 s akoukoľvek múkou. Ak ho nepoužijete, nahraďte ho jednoducho rovnakým množstvom múky (teda v recepte použijete 100g múky). Pridáme ostatné sypké suroviny: prášok do pečiva, makovú náplň, štipku soli. Nakoľko maková náplň obsahuje 25% cukru, už som ďalší cukor nepridávala.
  3. Sypké suroviny pridáme k vyšľahanej mase spolu s olejom, vodou a nastrúhanými jabĺčkami. Všetko dobre premiešame a vylejeme do pripravenej formy.
  4. Asi nejako takto... dáme piecť do vyhriatej rúry (teplovzdušný ohrev) na cca 30 minút. Či je koláčik už upečený vyskúšame jednoducho pomocou špajle. Pozor však aby neprihorel. :-) Necháme poriadne vychladnúť.
  5. Aby bola tortička v reze krajšia, zrežeme vrch korpusu, a tým ho pekne zarovnáme. Nakrájame si zavárané jabĺčka prípadne iné ovocie a rozvrstvíme ho rovnomerne na makový korpus.
  6. V miske zmiešame kyslú smotanu, sladidlo a biely jogurt. Stužovač si pripravíme poďľa návodu: v druhej miske v 1 dcl vlažnej vody asi minútu šľaháme stužovač a pridáme smotanu s jogurtom. Všetko poriadne prešľaháme, pracujeme pomerne rýchlo, lebo stužovač rýcho tuhne. Zmes vylejeme na korpus a dáme vychladiť do chladničky aspoň na 2 hodinky.
  7. Opatrne vyklopíme z formy a posypeme škoricou.
  8. A už len ochutnať... DOBRÚ CHUŤ!!!