Makové rezy s letnými jablkami

Autor receptu: tancotanka

Ja by som ho nazvala "Jednoducho božský". Recept som objavila v augustovom čísle Apetitu a musela som ho hneď vyskúšať. Chuťou pripomína makovo-jablkovú štrúdľu, avšak je celkom bez múky. Použila som okrúhlu formu s priemerom 24 cm.

8
porcií
10 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vyšľaháme bielky s krupicovým cukrom a štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do svetlej peny, pridáme zmäknuté maslo a zmiešame.
  2. Do žĺtkovej peny jemne vmiešame sneh z bielkov a pridáme mletý mak.
  3. Formu vystelieme papierom na pečenie a nanesieme makovú vrstvu. Rovnomerne rozotrieme stierkou a uložíme pokrájané jabľčka - mesiačiky očistených jabĺk. Formu vložíme do rúry zohriatej na 180°C a pečieme 25-30 minút. 5 minút pred ukončením pečenia posypeme vrch koláča čerstvými ríbezľami. Po dopečení potrieme koláč ešte redším marhuľovým džemom. Chutí božsky ... :)