Makové rezy / maková torta

Autor receptu: larem

Recept pôvodne pochádza z kuchárskej knihy Ludmily Horeckej Dulovej, podla ktorej makové rezy pripravovala moja babka. Na skvelý zákusok sa nezabudlo ani po babkinej smrti, v tradícii pokračovala moja mama a keď dospeli, pridali sa aj sestra a sestranica. Mama recept, ktorý vám predkladám, upravila na dnešné podmienky.

Suroviny

Postup

  1. Cesto: polovicu práškového cukru a vanilkový cukor vymiešame so žĺtkami. Pomaly prilejeme vodu. Potom pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešame. Po čiastkach zlahka primiešame mletý mak, orechy a strúhanku. Z bielkov vymiešame tuhý sneh, zmiešame s druhou polovicou cukru a pridáme do cesta. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Upečieme pri 180 stupňoch Celzia do ružova. Po vychladnutí cesto prerežeme po výške na dve rovnaké časti.
  2. Plnka: 1,5 dcl mlieka necháme zovrieť a zabaríme ním mak - vsypeme mletý mak do horúceho mlieka a premiešame. Vznikne hustá kaša, ktorú necháme vychladnúť. Z 3 dcl mlieka a škrobového prášku uvaríme puding. Nádobu s pudingom vložíme do nádoby so studenou vodou a za stáleho miešania necháme puding vychladnúť. Maslo s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame, pridáme vychladnutý puding a mak. Všetko dobre premiešame.
  3. Finalizácia: Na spodnú časť cesta natrieme plnku a prikryjeme zvyškom cesta. Trochou plnky potrieme vrch zákuska. Povrch posypeme strúhanými orechmi. Nožom si naznačíme čiary v miestach, kde plánujeme zákusok nakrájať a každý budúci rez ozdobíme polovičkou celého orecha. Pred krájaním necháme zákusok vychladnúť v chladničke.
  4. Poznámky: - Ak pripravujeme tortu, postupujeme rovnako, akurát cesto upečieme vo forme na tortu - Mak treba zomlieť tesne pred pečením na mlynčeku. Kupovaný mletý mak alebo mletý mak, ktorý stál viac dní, stráca chuťové kvality a môže byť nahorklý. - Mak rozomletý v mixéri vonia a chutí inak ako ručne mletý mak – v ústach pripomína piesok a tým, že nedôjde k roztlačeniu makových zrniečok sa plne nerozvinie jeho vôňa a chuť. - Zákusok je možné pripraviť aj z bieleho maku. Na chuti nestráca, zato jeho vzhlad nie je makovo bodkovaný. - Cesto býva krehké, je ťažké ho prekrojiť po výške, ak pripravujeme rezy, je dobré prekrojiť ho najprv po dĺžke. Vzniknú kratšie a užšie časti, ktoré sa už dajú lahko prekrojiť po výške.