Makové pletienky - fotopostup

Autor receptu: medovnicek

Najskôr som nemala fotoaparát a fotografie fotené mobilom sa mi nevydarili, neskôr, keď už bol koláč upečený som musela odísť a keď som sa vrátila a konečne bol doma aj fotoaparát, tak som zistila, že vyfotografovať môžem akurát to, čo zostalo... Dobré na tomto recepte je to, že do cesta nejdú vajíčka, keďže teraz sa predávajú za astronomické sumy. Recept som získala na www.mimibazar.cz - užívateľ vladkadasva

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie, časť z celkového množstva vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny, vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté utierkou kysnúť cca 1 hodinu. Počas kysnutia cca dva krát premiesime.
  2. Keď cesto vykysne, vyklopíme ho na dosku a rozdelíme na šesť rovnakých dielov.
  3. Každú časť postupne vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme vrstvou makovej náplne, zrolujeme do rolády. Plnku pripravíme tak, že do hrnca dáme mlieko, vanilkový a aj kryštálový cukor a necháme pár minút povariť. Keď vzniknutú masu odstavíme z ohňa, pridáme cca 2-3 PL pikantnejšieho džemu (nemusíme).
  4. Každú roládu jemne prejdeme valčekom a nožom ozdobne nakrojíme - ja som nakrojila na troch miestach
  5. Z troch takto pripravených rolád spletieme jednu pletienku. Z uvedeného množstva vyjdú dve väčšie pletienky.
  6. Necháme ich ešte cca 15 minút kysnúť, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 C cca 45 minút, ku koncu môžeme znížiť teplotu na 160 C.