Makové peniažteky (mákos guba, gubó, bobajka) - trochu inak
Autor receptu: editamarkos
Na jednej slávnostnej "prevádzkovej porade" (inak family day) v Dunaalmášskej jazdiarni nám ponúkali po gulášovej polievke (ako hlavné jedlo) tie makové peniažteky (možno pupáky) s vanilkovým šodó. U mojich detí žali veľký úspech. Našla som na to rýchly recept, ktorý som upravila podľa svojich predstáv a potrieb.
6 porcií |
30 minút príprava |
20-40 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme plnku - všetky prísady dobre zmiešame.
- 6 rožkov nakrájame na asi 1 cm široké krúžky. Vajcia rozbijeme do väčšej nádoby a spolu s vanilkovým a trstinovým cukrom vyšľaháme do penista. Prilejeme mlieko a nasypeme krúžky rožkov. Pár sekúnd necháme stáť v mlieku a scedíme do nádoby (ale ja zvyknem nechať, aby nasiakli všetko mlieko).
- Na kokosovou masťou vymastený pekáč (jenská misa, tortová forma) vrstvíme vlhké krúžky. Každú vrstvu bohato posypeme plnkovou zmesou. Poslednú vrstvu ukončíme plnkou, na ktorú ešte nalejeme zostatok scedeného mlieka (ak zostalo) a pridáme kúsky kokosovej masti.
- Vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 30 minút na 200 °C.