Makové osie hniezda (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Osie hniezda uz dlhsiu dobu peciem v mufinovych formach. Vyhodou tohto sposobu pecenia je to , ze osie hniezda sa neroztecu, udrzia si pekny tvar.

24
porcií
35+60 kysnutie minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misky som si pripravila muku, cukor, vajicko, drozdie, sol a nastruhanu citronovu koru. Maslo som rozpustila vo vlaznom mlieku, priliala som ho k muke a mixerom som vymiesila vlacne cesto. Ja pouzivam susene drozdie, ale ak ste zvyknuti na cerstve drozdie dajte urcite to.
  2. Vymiesene cesto som dala na hodinu nakysnut na teple miesto. Nakysnute cesto som vybrala na pomucenu dosku a trochu som ho premiesila. Len tolko, aby som ho sformovala.
  3. Cesto som rozvalkala na obdlznik asi 70/40cm.
  4. Na rozvalkane cesto som rozotrela makovu plnku.
  5. Recept na plnku nepridavam. Pouzila som mak z tejto konzervy. Makova plnka v nej je uz ochutena. Tu v Australii je velmi tazko najst dobry mak, tato konzerva je zatial to najlepsie co som tu nasla.
  6. Cesto s plnkou som stocila do rolady. Roladu som pokrajala na platky.
  7. Na pecenie som pouzila dve rozne formy. Tuto vacsiu mufinovu formu, do nej som nakrajala kolace na hrubsie platky asi 1,5 cm hrube.
  8. Do klasickej mufinovej formy som kolace krajala o trochu uzsie. Obidve formy som na zaciatku pomastila rozpustenym maslom.
  9. Kolace som nechala podkysnut asi 15 minut. Potom som stred kolaca trochu roztlacila a dala som do neho slivkovy lekvar.
  10. Vrch kolacov som este posypala posypkou.
  11. Kolace som piekla vo vyhriatej rure 180C 25 minut. Upecene osie hniezda som vylozila na mriezku a nechala som ich vychladnut. Tieto osie hniezda sa piekli v klasickej mufinovej forme.
  12. No a tieto su trochu vacsie. Tie boli pecene v texas mufinovej forme. Z tohoto mnozstva cesta mi vyslo 12 mensich a 12 vacsich osich hniezd.
  13. No a ked su uz osie hniezda vychladnute mozeme sa do nich pustit.