Makové koláče
Makové minizáviny z kyslej smotany (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Tieto záviny sú jednoduché, zvládne ich aj začiatočník, výborná pochúťka ku káve alebo k čaju.
30 minút príprava |
20-25 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto a plnku.
- Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, na menšie kúsky pokrájaný Palmarin a kyslú smotanu.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na 1-2 hodiny stuhnúť.
- Vychladené cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri rovnaké časti. Pripravíme makovú plnku - mletý mak dáme do misky, pridáme slivkový lekvár a premiešame tak, aby nebola plnka riedka. Cesto rozvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika, na spodnú časť dáme makovú plnku tvorítkom, alebo nožom urobíme zárezy na vrchnej časti cesta viď, foto.
- Zrolujeme, nakrájame menšie záviny.
- Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 20 - 25 minút do zlatista.
- Po upečení necháme trocha vychladnúť, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.