Makové koláče

Makové minizáviny z kyslej smotany (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Tieto záviny sú jednoduché, zvládne ich aj začiatočník, výborná pochúťka ku káve alebo k čaju.

30 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto a plnku.
  2. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, na menšie kúsky pokrájaný Palmarin a kyslú smotanu.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na 1-2 hodiny stuhnúť.
  4. Vychladené cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri rovnaké časti. Pripravíme makovú plnku - mletý mak dáme do misky, pridáme slivkový lekvár a premiešame tak, aby nebola plnka riedka. Cesto rozvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika, na spodnú časť dáme makovú plnku tvorítkom, alebo nožom urobíme zárezy na vrchnej časti cesta viď, foto.
  5. Zrolujeme, nakrájame menšie záviny.
  6. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 20 - 25 minút do zlatista.
  7. Po upečení necháme trocha vychladnúť, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.