Makové linecké pečivo

Makové linecké hviezdičky bez lepku

Autor receptu: novalim

Isto nám dáte za pravdu, že na každom vianočnom stole nesmú chýbať koláčiky z lineckého cesta. Máme pre vás inšpiráciu v podobe receptu na makové linecké hviezdičky bez lepku.* Veľmi jednoducho a rýchlo si ich pripravíte z nášho hotového chladeného lineckého cesta pridaním celého nemletého maku. A potom už len vykrojiť, upiecť a pozliepať nejakým chutným kyslým ovocným lekvárom.

20 ks
porcií
30 minút
príprava
10 -12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Chladené bezlepkové linecké cesto vyberieme z chladničky a necháme ho pri izbovej teplote asi pol hodinu. Zmäknuté cesto potom premiesime na pracovnej doske spolu s 1-2 PL vody. Keď je cesto mäkké, pridáme doň postupne dve lyžice celého maku a miesením mak zapracujeme do cesta.
  2. Premiesené cesto teraz rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra na pracovnej doske, ktorú sme posypali bezlepkovou múkou. Z cesta vykrajujeme hviezdičky a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do polovice vykrojených koláčikov spravíme v strede okrúhly otvor, aby bol neskôr vidieť lekvár. Linecké hviezdičky pečieme na 180 °C vo vopred vyhriatej rúre asi 10-12 minút. Po dopečení ich necháme vychladnúť.
  3. Potom na celé hviezdičky nanesieme trochu kyslého lekváru a prikryjeme ich hviezdičkou s otvorom, ktorú sme dopredu posypali práškovým cukrom. Linecké makové koláčiky najlepšie chutia, keď sa trochu odležia a zmäknú.