Makové koláče

Makové koláče s posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Tak trocha oddych pri pečení. Výborná chuť, ktorou potešíte svojich na raňajky, desiatu alebo sladkú večeru.

12
porcií
30-40 minút
príprava
20 minút
na 190  °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, nasypeme droždie, necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do misy a primiešame zvyšok cukru a soľ. Následne pridáme kvások, vajíčka, rozpustené maslo a smotanu. Mixérom alebo rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a pomocou väčšieho pohára vykrojíme kolieska. Plech vymastíme maslom, poukladáme vykrojené kolieska a necháme trocha na plechu nakysnúť. Medzitým pripravíme plnku, mletý mak a lekvár zmiešame spolu do hustej plnky. Plnka môže byť aj orechová, lekvárova, tvarohová. Menším pohárom vytlačíme do koliesok priehlbinky, do ktorých dáme makovú plnku. Posýpka: Maslo rozpustíme a zmiešame spolu s cukrom a múkou. Pripravenou posýpkou koláče posypeme. Kraje cesta potrieme rozpusteným maslom.
  2. Rúru predhrejeme 190 stupňov a pečieme 20 minút do zlatista. Ešte za horúca opäť potrieme rozpusteným maslom.
  3. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
  4. Môžete si cesto rozdeliť na dve časti a upiecť si aj kysnutý jablkový koláč.
  5. Takto na tanieri.