Makové koláče
Makové koláče podobné moravským (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Tieto koláče sa líšia od moravských tým, nakoľko som do nich dala namiesto tvarohu mak.
Musela som ho spotrebovať , tak
som urobila takéto koláče s makom. Sú ľahučké, voňavé skúste aj vy.
12 porcií |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Z droždia a z trochy mlieka, cukru a medzi prsty múky si pripravíme kvások. Necháme ho vykysnúť. Do misy dáme múku, kryšt. cukor, rozpustené maslo, žĺtky a soľ. Potom pridáme kvások. Miesime cesto a postupne prilievame zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme ho nakysnúť.
- Po 30 minútach nám pekne nakyslo.
- Teraz na pomúčenej doske z neho povykrajujeme kúsky , na ktoré budeme dávať makovú plnku. PLNKA: Pomletý mak s cukrom vymiešame. Pridáme zopár lyžíc džemu, aby plnka bola taká akurát, aby nám pri pečení nestekala.
- Každý jeden kúsok zatočíme do buchty.
- Potom každú jednu prevrátime a s dlaňou ju uťapkáme nahladko.
- Zoberieme si pohár a na každú jednu pritisneme dno pohára, aby nám vznikla jamka, alebo priestor pre plnenie lekváru.
- Takto to má vyzerať.
- Do každej jednej jamky dáme slivkový lekvár. (Keďže bol dosť hustý , tak som ho zriedila broskyňovým džemom, aby sa mi lepšie s ním pracovalo).
- Dáme na vymastený plech. Kraje som potrela olejom. Nechala som ešte nakysnúť. Zatiaľ som si urobila posýpku.
- Posýpka: Do malej misky som dala polohrubú múku, cukor krupica, štipku mletej škorice a rozpustené maslo. Prstami som všetko rozmrvila, aby som spravila posýpku.
- Potom som povrchu posypala každý koláčik a dala piecť do predhriatej trúby na 200 stupňov 35 minút na spodnej priečke.
- Upečené som ešte po krajoch len tak pofŕkala olejom, aby som posýpku nenarušila.
- Vyšlo mi 12 kusov koláčikov.
- V reze.
- V miske.