Makové kocky

Autor receptu: timothy

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múku si preosejeme, tuk necháme zmäknúť, mak pomelieme a s citróna nastrúhame kôru.
  2. Do múky pridáme namrvené droždie s cukrom, žĺtok, tuk, štipku soli a podľa potreby vlažné mlieko Všetko premiešame, vypracujeme polotuhé cesto, necháme na teplom mieste vykysnúť a vykysnuté rozdelíme na dve polovice.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme obidve polovice cesta na veľkosť plechu.
  4. Na plnku zalejeme cukor vodou,rozmiešame a uvaríme, pridáme zomletý mak postrúhanú citrónovú kôru, premiešame a opatrne varíme do zhustnutia.
  5. Polovicu cesta preložíme valčekom na vymastený a múkou vysypaný plech a potrieme plnkou. Prikryjeme druhou polovicou cesta, potrieme roztopeným maslom a necháme podkysnúť.
  6. Vrch cesta popycháme vidličkou a vložíme do stredne vyhriatej rúry na 180 stupňov piecť. Upečený koláč posypeme cez sitko práškovým cukrom alebo polejeme čokoládou.
  7. Dobrý je aj džem keď sa natrie na prvé cesto potom sa dá mak a zase ďalšie cesto natreté džemom....