Makové kocky
Autor receptu: timothy
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup- Múku si preosejeme, tuk necháme zmäknúť, mak pomelieme a s citróna nastrúhame kôru.
- Do múky pridáme namrvené droždie s cukrom, žĺtok, tuk, štipku soli a podľa potreby vlažné mlieko Všetko premiešame, vypracujeme polotuhé cesto, necháme na teplom mieste vykysnúť a vykysnuté rozdelíme na dve polovice.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme obidve polovice cesta na veľkosť plechu.
- Na plnku zalejeme cukor vodou,rozmiešame a uvaríme, pridáme zomletý mak postrúhanú citrónovú kôru, premiešame a opatrne varíme do zhustnutia.
- Polovicu cesta preložíme valčekom na vymastený a múkou vysypaný plech a potrieme plnkou. Prikryjeme druhou polovicou cesta, potrieme roztopeným maslom a necháme podkysnúť.
- Vrch cesta popycháme vidličkou a vložíme do stredne vyhriatej rúry na 180 stupňov piecť.
Upečený koláč posypeme cez sitko práškovým cukrom alebo polejeme čokoládou.
- Dobrý je aj džem keď sa natrie na prvé cesto potom sa dá mak a zase ďalšie cesto natreté džemom....
|