Slivkový koláč

Makové kocky so slivkami (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Suroviny

Postup

  1. Najprv si nachystám slivky: Nakrájam na menšie časti – dvanástinky, pretože slivky boli veľké. Premiešam s detskou krupicou, cviklovým práškom a škoricovým, vanilkovým aj kryštálovým cukrom. Odložím nabok. Dochucujem podľa toho, ako sú slivky dozreté, šťavnaté a sladké. Ochucujte si podľa vlastnej chuti a potreby.
  2. Na cesto celé vajcia, štipku soli, kryštálový i vanilkový cukor vyšľahám spolu do peny. Prilejem slabým prúdom olej zmiešaný spolu s mliekom, potom múku premiešanú s kypriacim práškom a prešľahám na menšom stupni. Nakoniec do cesta vsypem mletý neochutený mak a vymiešam. Cesto je hustejšie. Ak sa vám zdá až príliš husté cesto, môžete pridať trošku mlieka.
  3. Asi tri štvrtiny cesta vylejem na tukom vymastený a detskou krupicou posypaný plech rozmerov 20 x 35 cm. Na cesto pravidelne rozsypem ochutené nakrájané slivky. Vrch sliviek po troškách polejem zostávajúcim cestom.
  4. Upečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov za približne 30 minút. Kontrola špajľou. Riaďte sa svojou rúrou.
  5. Medzitým si pripravím polevu. Čokoládovú hnedú polevu v prášku vymiešam s mliekom podľa návodu. Do vymiešanej pridám celý jogurt a poriadne premiešam.
  6. Na upečený ešte horúci koláč rozotriem čokoládovo – jogurtovú polevu a koláč nechám poriadne vychladnúť.
  7. Krájam vychladnutý koláč.
  8. Na včerajšom výlete v našom rajóne Pienin sme na chate Pieniny v Lesnici stretli originál fešáka Goraľa v nádhernom kroji - prevadzkár chaty Janko. Odfotila som (so súhlasom obidvoch Jankov) pre všetky varecháčky aj varecháčov...
  9. ...lebo ja ich takto v kroji (aj vedúceho chaty Pieniny Janka) vidím často.